Mors gener kan fremskynde aldringsprosessen

Arvematerialet vi får fra mor har stor betydning for vår egen aldring og kan bidra til å fremskynde aldringsprosessen, ifølge en ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskere ved Karolinska Institutet (KI) og Max Planck Institutet för åldrandets biologi har funnet at det ikke bare er skader på genene gjennom årene som påvirker aldringsprosessen, men i høy grad også de genene vi arver fra mor.
Resultatene er publisert i det høyt rangerte tidsskriftet Nature.
Mitokondrier
Forskerne skriver i pressemeldingen fra KI at mitokondriene, cellenes «kraftverk», har en spesielt viktig rolle ved aldring.
– Overraskende nok viser vi at selv vår mors mitokondrie-DNA ser ut til å påvirke vår egen aldring. Hvis vi arver mitokondrie-DNA med mutasjoner fra vår mamma, går aldringsprosessen raskere, uttaler professor og forskningsleder Nils-Göran Larsson ved Karolinska Institutet.
Forskerne viser at lave nivåer av skadet DNA overføres fra mor til avkom og bidrar til aldringsprosessen, men de vet ikke i dag om det det er mulig å påvirke graden av skader på arvemassen som finnes i mitokondriene, gjennom for eksempel livsstil.
Gir økt forståelse
Larsson mener studien bidrar til økt forståelse for aldringsprosessen og at resultatene viser at mitkondriene er veldig viktig for aldring og at det er vesentlig å redusere antallet mutasjoner.

Powered by Labrador CMS