Millioner til norsk diabetesomsorg

På en diabeteskonferanse i Oslo onsdag lovte helseministeren millionbeløp til norsk diabetesomsorg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/FOLKETS HUS: Det var under Diabetesforbundets og Helsedirektoratets Diabetesforum i Oslo onsdag at helseministeren  dukket opp med mer penger og nye planer til diabetesomsorgen:

  • I 2014 vil retningslinjene for diabetes revideres. Fagfolk innen diabtetesfeltet har  lenge ønsket seg endringer i retningslinjene, og senest under et foredrag ved Diabetesforumet onsdag formiddag påpekte allmennlege Kristian Furuseth at han mener de nåværende retningslinjene er ufullstendig revidert.
    Les mer: Foreslo konkret løsning for retningslinjer
  • Diabetesfeltet styrkes med 6 millioner kroner i 2014. Diabetesforbundets arbeid når det gjelder innvandrere og diabetes styrkes med én million kroner i år og to millioner kroner til neste år.  De kommunale tjenestene skal videreutvikles. Det settes av 3 millioner i 2014 til et pilotarbeid, der tilbud bør være forankret i kommunens helse- og omsorgstjenester og tilrettelagt for likemannsarbeid, ifølge en pressemelding fra Helse og omsorgsdepartementet.
  • Helseministeren har satt i gang arbeidet med en nasjonal strategi for forebygging av såkalte ikke- smittsomme sykdommer og utvikling av tjenester overfor disse gruppene. Strategien vil inneholde spesifikke tiltak knyttet til diabetes.
  • Støre sier han tar derfor initiativ til at man skal følge med på hvor godt man lykkes med diabetesomsorgen, og han mener én mulighet er å se på antall kommunene som faktisk har etablert lærings-, mestrings- og oppfølgingstilbud for kronikere, eller å telle antall innleggelser i sykehus for personer med kroniske sykdommer, som kunne vært unngått med en god lokal oppfølging.
  • Diabetesforbundet har pekt på at Helse Nord har gjort et svært viktig arbeid med sin handlingsplan for diabetes. Det er viktig at sykehusene lærer av hverandres erfaringer. Erfaringene fra Helse Nord skal spres til de andre sykehusregionene.

Helseutgiftene som følge av diabetes alene, i Norge, ble for 2011 anslått til å være 4,13 mrd. kroner.

Powered by Labrador CMS