Bruker minst nødprevensjon

Bare hver tiende kvinne i Hedmark kjøper en pakke nødprevensjon i løpet av året, mot hver fjerde i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser nye tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk, som påviser store variasjoner mellom fylkene i dette salget.

Høyt også i Finnmark
Salget i Oslo tilsvarer at hver fjerde kvinne i alderen 16-44 år har kjøpt én pakning nødprevensjon i løpet av året. Tilsvarende tall for Hedmark, der bruken altså er minst, er hver tiende kvinne.

Bruken av nødprevensjon i Finnmark er relativt høy sammenlignet med andre fylker, mens bruken av p-piller altså er vesentlig mindre enn landsgjennomsnittet.

Total sett ble det brukt noe mindre nødprevensjon i 2012 enn året før, sett i forhold til den samlede omsetningen i apotek og utsalg utenom apotek. Denne tendensen ser ut til å holde seg, ifølge Apotekforeningen.

Andre satser på p-piller
Det er minst bruk av p-piller og andre hormonelle prevensjonsmidler til systemisk bruk i Aust-Agder, Finnmark og Sogn og Fjordane.

Ifølge bransjestatistikken har salget av p-piller økt de siste årene, med tre-fire per år. Tallene antyder at om lag hver tredje kvinne i fertil alder bruker p-piller fast.

Det er lavest p-pillesalg per kvinne i Aust-Agder, Akershus, Finnmark og Sogn og Fjordane. Fordi mange innbyggere i Akershus gjør innkjøpene sine i Oslo, er det en del usikkerhet knyttet til tallet fra dette fylket.

Flest barn per kvinne i Sogn og Fjordane
Finnmark er fylket med flest aborter per kvinne, ifølge Folkehelseinstituttet – mens Sogn og Fjordane ,ifølge SSB, er fylket med flest barn per kvinne, melder Apotekforeningen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS