Få reserverer seg mot kopimedisin

Svært få leger reserverer seg mot bytte fra originalmedisin til kopimedisin, og få pasienter sier nei til bytte på apotek.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det store flertallet av leger er lojale til ordningen som sier at hvis legen ikke har reservert mot bytte, skal apoteket utlevere det billigste legemiddelet. I de fleste tilfellene er det billigste legemiddel kopimedisinen (generika).
Ifølge HELFOs rapport 4/2012 reserverte legene i fjor høst mot bytte ved omtrent 6 prosent av blåreseptforskrivingene. 
Ved utlevering av medisin i apotek kan også pasienten takke nei til bytte. Apotekforeningen opplyser om at det på samme tid var pasientreservasjon knyttet til 4,4 prosent av legemiddelpakningene som er med i bytteordningen.
Fungerer godt
Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk mener reservasjonsandelen er fornuftig.
– Vi mener dette er et fornuftig nivå, og de fleste legene er lojale mot ordningen. Generelt fungerer ordningen godt. Kontroller Helfo har gjort, har vist at noen få leger har uforklarlig høy andel reservasjoner.  Men dette er en marginal gruppe, sier Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
Grunner for reservasjon
De viktigste grunnene til reservasjon mot bytte er ifølge Hortemo at pasienten mister oversikten over medisinene sine ved bytte, eller at pasienten har hatt bivirkninger eller manglende effekt ved det aktuelle virkestoffet det kan byttes til.
Det fremgår av resepten dersom legen har reservert mot bytte. Legen må journalføre begrunnelsen for reservasjon mot bytte, men apoteket har ikke krav på noen begrunnelse.
Store variasjoner
HELFOs rapport viste store variasjoner i andelen reservasjon for både legemidler og leger. Ett eksempel var én lege som hadde reservasjon mot bytte for 81 prosent av forskrivningene ved syrehemmeren Losec (omeprazol).
– Det er lite sannsynlig at det er en god individuell begrunnelse for ikke å bytte ved hele åtte av ti forskrivninger av denne medisinen, kommenterer Hortemo.
De tre legemidlene med størst andel reservasjon mot bytte var i 2011omeprazol (en syrehemmer), sumatriptan (migrenemedisin) og losartan og diuretikal (blodtrykksmedisiner).
Økonomiske konsekvenser
Når en lege reserverer mot bytte, dekker folketrygden ekstrakostnadene, men hvis pasienten reserverer seg mot bytte, må ekstrakostnadene dekkes av pasienten selv.
Ett eksempel på prisforskjeller er allergimedisinen Zyrtec 10 mg som koster 355,60 kroner for 100 tabletter dersom legen har reservert mot bytte, mens tilsvarende pakning og dose med kopimedisin (cetirizin) koster 72,80 kroner når legen ikke reserverer mot bytte, ifølge Hortemo.
Tall fra HELFO for 2011, viste at merkostnadene ved legers reservasjonsbytte for cetirizin var på over 13,6 millioner kroner. Da ble det reservert mot bytte for 8,1 prosent av forskrivningene, og den økonomiske konsekvensen er prisforskjellen dersom ingen leger hadde reservert mot bytte fra originalmedisinen Zyrtec til kopipreparatet cetirizin.
De totale merkostnadene knyttet til legereservasjon var i følge HELFOs analyse på cirka 130 millioner kroner i 2011.

Powered by Labrador CMS