P-piller gir ikke bekkenløsning

Spekulasjonene om p-pillebruk før graviditet gir økt risiko for bekkenløsning under graviditet, har blitt avfeid. Men rene progestinpreparater kan gi økt risiko.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) var utgangspunktet for manuellterapeut Elisabeth K. Bjelland og kollegenes studie ved Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet.

I undersøkelsen ble kvinnene spurt om plager med bekkenløsning ved 17 og 30 ukers varighet av graviditeten. 

- Bekkenløsning er vanlig i svangerskapet, og over syv prosent av alle norske gravide bruker krykker i svangerskapet. Bekkenløsning er også en av de viktigste årsakene til sykemelding i graviditeten, sier Bjelland.

Oftere med progestin
Blant kvinnene som hadde brukt orale kombinasjonsmidler som prevensjon (vanlige p-piller) det siste året før graviditet, rapporterte 12,9% om bekkenløsning i svangerskapsuke 30.

Bruk av tabletter som kun inneholdt progestin (mini-piller), ga en forekomst på 16,4%. Omtrent samme forekomst ga progestininjeksjoner (16,7%).

Intrauterint og totaleksposisjon
Progestinpreparater intrauterint ga høyest forekomst bekkenløsning (20,7%). Etter justering, var det kun slik behandling som var assosiert med økt risiko for slike plager.

Forskerne fant også at langvarig eksposisjon til mini-piller ga økt risiko for bekkenløsning.

Trenger ikke frykte
I sin konklusjon skriver Bjelland og medforfatterne at kombinasjonspreparater kan brukes uten frykt for å utvikle bekkenløsning under graviditet.

- P-piller er den vanligste formen for hormonprevensjon, og for kvinner i fertil alder er det viktig å vite at p-piller ikke øker risikoen for bekkenløsning, sier Bjelland.

Ikke rådgivende foreløpig
Funnene gir foreløpig ikke grunnlag for nye kliniske råd til kvinner som bruker prevensjon.

- Vi fant en interessant sammenheng mellom progestinpreparater og bekkenløsning i graviditeten, men siden dette i svært liten grad har vært studert tidligere, er det for tidlig å gi kliniske råd om bruk av slike preparater, avslutter hun.

Referanse: Hormonal contraception and pelvic girdle pain during pregnancy: a population study of 91 721 pregnancies in the Norwegian Mother and Child Cohort. Bjelland EK, Kristiansson P, Nordeng H, Vangen S, Eberhard-Gran M. Human Reproduction, juli 2013.

Powered by Labrador CMS