Antiepileptika under svangerskap gir oftere avvik

Barn som eksponeres for antiepileptika under svangerskapet har oftere avvik i tidlig barnealder. – Spesielt interessant var det med høyere forekomst av autistiske trekk, sier forsker Gyri Veiby.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Stipendiaten har sammen med sine kolleger ved Avdeling for klinisk medisin og Seksjon for nevrologi ved Universitetet i Bergen studert epilepsimedisiners effekt på fosteret.

Med utgangspunkt i Den Norske Mor og Barn Studien (MoBa), fant de 333 barn av mødre som i 13. til 17. svangerskapsuke brukte ett eller flere antiepileptika.

- Barn som hadde vært eksponert for antiepileptika i svangerskapet hadde avvikende utvikling innenfor flere områder ved 18 og 36 mnd alder, sammenliknet med den store kontrollgruppen, sier Veiby.

Ferdighetsavvik og misdannelser
Undersøkelsen dokumenterer hyppigere reduksjon i grovmotoriske ferdigheter og tilfeller av barn med autistiske trekk ved 18 måneders alder hos de eksponerte.

Ved 36 måneder hadde barna hyppigere avvik i grovmotorikk, språkeferdigheter og autistiske trekk.

I tillegg hadde barna som var eksponert for medisiner oftere medfødte misdannelser. Samtidig medførte ikke ekskludering av disse barna til at risikoen for avvikende utvikling ble svakere.

Alle typer ga avvik
Forskningsgruppen studerte utfall i hele den medikamenteksponerte gruppen, samt differensierte mellom de tre vanligste preparatene (lamotrigin, karbamazepin og valproat), samt kombinasjonsbehandling.

- Vi fant avvikende utvikling i alle gruppene, men affeksjon av ulike utviklingsområder, kommenterer Veiby.

Valproat bør unngås under svangerskap, da dette medikamentet har nokså godt dokumentert fosterskadelig effekt.

- I noen tilfeller er det imidlertid slik at valproat er det eneste preparatet som gir god anfallskontroll. Da kan det hjelpe å redusere dosen i svangerskapet, forklarer Veiby.

Ikke medisin, ikke økt risiko
Veiby og kollegene viser at barn av mødre med epilepsi som unngikk antiepileptika under graviditet, ikke hadde økt risiko for avvik. I tillegg var barn av fedre med epilepsi innenfor normalvariasjonen.

- Dette tyder på at effektene i den eksponerte gruppen ikke skyldtes sosioøkonomiske eller genetiske faktorer knyttet til epilepsi, men var et resultat av medikament eksponeringen i svangerskapet, sier Veiby. 

- Unngå uplanlagte svangerskap
Man anslår at kvinner i 0,3-0,5% av alle svangerskap benytter antiepileptika.

- Vår studie støtter opp om at denne type medikamenter generelt må anses å ha potensiale til å påvirke fosterutvikling. Det er derfor svært viktig at kvinner med epilepsi unngår uplanlagte svangerskap. Kvinner med epilepsi bør ha veiledning av nevrolog i god tid før planlagt graviditet

Medisinene brukes ikke bare mot epilepsi, men også i økende grad ved psykiatriske tilstander, smerte, hodepine og overvekt.

Referanse: Exposure to antiepileptic drugs in utero and child development-A prospective population-based study. Veiby G, Daltveit AK, Schjølberg S, Stoltenberg C, Oyen AS, Vollset SE, Engelsen BA, Gilhus NE. Avdeling for klinisk medisin og Seksjon for nevrologi ved Universitetet i Bergen, Nevrologisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Epilepsia, juli 2013.

Powered by Labrador CMS