Foto:

Kvinner hadde størst grunn til å klage over smerter

En ny studie har sammenlignet menn og kvinner som rapporterte smerter. - Kvinnene hadde oftere en klinisk diagnose enn mennene, sier forsker Ingrid Sivesind Mehlum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskerne kalte inn 217 menn og kvinner som hadde rapportert smerter under Helseundersøkelsen i Oslo.

Leger undersøkte personene, og stilte kliniske diagnoser etter en standardisert undersøkelse. Det viste seg at det var en større andel av kvinnene som hadde en klinisk diagnose enn av mennene.

Overraskende
- Dette var egentlig ganske overraskende. Man får ofte inntrykk av at kvinner har en lavere terskel for å rapportere smerter enn menn, og at de kanskje er litt "sytete". Men denne studien tyder på at det er tvert om, kvinnene hadde oftere en klinisk årsak til smertene sine enn mennene, sier Ingrid Sivesind Mehlum, forsker ved STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt).

Studien er publisert i Journal of Occupational and Environmental medicine.

Mer smerte med diagnose
Tidligere forskning har vist at personer med kliniske diagnoser har hyppigere og mer langvarige smerter enn de som ikke har slike diagnoser, forklarer Mehlum.

Forskerne så også på hvilken sosial posisjon- basert på yrke- de som rapporterte smerter hadde.

- Det viste seg at blant de som hadde en lav sosial posisjon var det en større andel med kliniske diagnoser. Her var det altså ikke like mange som klaget, uten at de hadde en klinisk diagnose, sier Mehlum.

Jobben som årsak
Studien så også nærmere på hvorvidt personene selv trodde plagene skyldtes jobben.

- Først spurte vi utvalget selv hva de trodde, og deretter vurderte legene om plagene kunne skyldes jobben, basert på anerkjente kriterier, forteller Mehlum.

Legene var oftest enige med dem med lav sosial posisjon i at jobben var årsaken til smertene.

- De som hadde høy sosial posisjon, tilla jobben større betydning for smertene enn legene kunne si seg enige i, sier Mehlum.

Powered by Labrador CMS