Mer åpenhet om støtte fra industrien

Pengestøtte fra industri til helsepersonell skal offentliggjøres fra 2015.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

EFPIA vedtok på årsmøtet i juni nye regler om offentliggjøring av finansiell støtte til helsepersonell.

- Det nye regelverket medfører at alle økonomiske overføringer mellom legemiddelindustrien og leger skal offentliggjøres, sier Lars Alnæs i Legemiddelindustrien til Dagens Medisin.

Europeisk nivå
Åpenhet i forhold mellom leger og legemiddelindustri er allerede nedfelt i en rekke regelverk og avtaler, sier Alnæs.

- Det som er nytt er at et europeisk nivå nå definerer åpenheten om økonomiske forhold mellom legemiddelindustrien og helsepersonell, sier han.

I USA, Japan og noen europeiske land, blant andre Danmark, finnes det allerede slike regelverk, men detaljene varierer fra sted til sted. EFPIAs (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) regelverk vil medføre at regelverket blir så likt som mulig i alle europeiske land.

Praktiske konsekvenser kommer
Hovedregelen vil være individuell offentliggjøring av alle donasjoner og overføringer knyttet til arrangementer og konsulentoppdrag. Dette gjelder både for overføringer til helsepersonell og organisasjoner.

- Legemiddelindustrien har vært i kontakt med Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund om saken, og kommer til å ha en tett dialog med disse fremover. Vi kommer tilbake med informasjon om praktiske konsekvenser etterhvert, sier Alnæs.

Årlig rapportering
Rapporteringen skal skje årlig, og vil enten skje på felles nettside eller på firmaenes nettsider. Det første året som det skal offentliggjøres tall fra er 2015, og siden offentliggjøringen har en frist på seks måneder, vil de første tallene være tilgjengelige senest 1. juli 2016.

Mer informasjon om vedtaket her:

Powered by Labrador CMS