Tid før stråling avgjør levetiden

Mer enn to ukers ventetid på strålebehandling for kreftpasienter med hjernemetastaser uten spredning til andre organer, mer enn halverer levetiden deres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En retrospektiv studie fra Nordlandssykehuset har sett på overlevelsen hos kreftpasienter som fikk strålebehandling for hjernemetastaser. Tid fra første radiologiske diagnose, og frem til strålebehandling, hadde for den samlede gruppen ingen effekt på overlevelsen.
De som ventet i mindre enn to uker, levde ikke signifikant lengre enn dem som ventet lengre - med ett unntak: Hos den undergruppen av pasienter som bare hadde spredning til hjernen og ikke til andre organer/steder på kroppen, var ventetiden for strålebehandling avgjørende for hvor lenge de levde.
Ble overrasket
Hos dem uten ekstrakraniale metastaser var median levetid på 2,5 måneder hvis ventetiden på stråleterapi var på to uker eller mer. De som ventet i under to uker, hadde signifikant lengre levetid, på median 5,6 måneder.
Dette overrasket de norske forskerne. Professor Carsten Nieder, seksjonsoverlege ved Seksjon for stråleterapi ved Nordlandssykehuset, er førsteforfatter av studien som er publisert i ISRN Oncology.
- Det er veldig tydelige forskjeller. Vi ble overrasket og hadde kanskje trodd at det var andre undergrupper som hadde trengt tidlig strålebehandling, sier Carsten Nieder.
Bør prioriteres
Ifølge Nieder er dette den første studien som har sett så detaljert på problemstillingen. - En svakhet ved vår studie er at det er relativt få pasienter. Det er viktig med større studier, at noen andre kan reprodusere våre resultater.
I konklusjonen i studien skriver artikkelforfatterne at ved ressursmangel på stråleterapi bør denne undergruppen prioriteres.
- Har funnene deres endret praksis ved Nordlandssykehuset?
- Akkurat nå har vi ikke lange ventetider, men vi vil prioritere disse pasientene dersom det blir aktuelt.
Meningsfullt
Studien har ikke sett på livskvalitet eller symptomlindring. Ut ifra erfaring mener Nieder at de fleste vil ha glede av forlenget levetid.
- Heldigvis ser vi ofte at mange har relativt god livskvalitet i store deler av tiden de har igjen å leve. Jeg mener det er meningsfullt å forlenge levetiden deres.
- Så dere forskjeller i levetid ut fra hvilken primær kreftsykdom pasientene hadde?
- Vi har ikke sett en sammenheng her, men antallet pasienter i studien er lite, og det ville ikke ha blitt meningsfullt å se på bare fem-ti pasienter, svarer Nieder.
Kort ventetid viktig
- Det pågår store prioriteringsdiskusjoner om kostbare kreftlegemidler som kan forlenge levetiden med noen få måneder. Tror du at kortere ventetid på strålebehandling kan forlenge levetiden også for andre pasientgrupper?
- Det er en interessant hypotese, uten at jeg kan svare godt på det. Strålebehandling er billig behandling sammenlignet med mange medikamenter. Det finnes studier, fra blant andre Australia, som har vist at ved lungekreft og øre-nese-halskreft kan svulsten vokse så fort i løpet av to til tre uker at pasienten går fra å kunne helbredes til ikke lenger å være aktuell for kurativ behandling. Det er åpenbart viktig for flere pasientgrupper enn den vi har sett på, å starte tidlig med behandling, sier Nieder.
For alle de 110 pasientene i studien ble strålebehandling startet innen én uke for 36 prosent, innen to uker for 28 prosent, og i løpet av tre uker for 18 prosent av pasientene. Lengst ventetid var på 66 dager. Av de 110 hjernesvulstpasientene hadde 20 bare spredning til hjernen.
Dataene er hentet fra perioden 2005 og 2012.
ISRN Oncology 2013: 214304. doi:10.1155/2013/214304
Forskning, Dagens Medisin 12/2013

Powered by Labrador CMS