Fylkeslege vil ha gullkort for kreftpasienter

– Kreftpasienter skal utstyres med gullkort som hjelper dem gjennom køene, sier Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akershus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, henviser til siste ukens debatt om lange ventetider på radiologisk utredning for grupper av kreftpasienter ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Han mener håndtering av ventetid og køer for kreftdiagnostikk og behandling i stor grad handler om handlingsvilje.
– Vi mener dette er spørsmål om prioritering og vilje til å igangsette tiltak og er forundret over at det ikke går an å samordne behandling og utredning av kreftpasienter bedre. Dette er et organisatorisk problem, sier Petter Schou til Dagens Medisin.
Fulgt opp i halvannet år
De siste dagene har flere medier omtalt lange ventetider for kreftpasienter generelt. Senest onsdag meldte NRK at helseministerens krav om at 80 prosent av kreftpasientene skal få behandling innen 20 dager, ikke har ført til noen forbedring.
Nylig meldte ledelsen ved OUS at de har bedt røntgenavdelingen bemanne med syv radiologer, hvorav fem øremerkes kreftpasienter.
Schou forteller at den første bekymringsmeldingen på en tilsynssak ved Oslo universitetssykehus, kreftavdelingen og gastrologisk og gastrokirurgisk avdeling kom høsten 2011. Saken ble avsluttet i januar i år.
Schou sier at OUS er fulgt tett opp siden bekymringsmelding kom.
– I desember i fjor konkluderte vi med at dette ikke var bra. Da hadde ventetiden gått ned, og vi avsluttet saken i januar fordi vi mente det var lite sannsynlig at ventetiden gikk utover pasientsikkerheten. sier Schou til Dagens Medisin.
Er ugreit
I mars fikk Fylkeslegen en ny bekymringsmelding på ventetid på prostatakreftpasienter. OUS har frist til 1. juli med å svare. Schou mener problemer med lange ventetider for kreftpasienter ved OUS på langt nær er løst.
– Ventetid på utredning og behandling for prostatakreft er et kjempeproblem. Mye tyder på at det fortsatt er et misforhold mellom behov og kapasitet. Vi kan ikke påstå at det er uforsvarlig, har man kreft, skal man slippe å vente i månedsvis. Det er en stor psykisk belastning. Kreftpasienter skal utstyres med gullkort som hjelper dem gjennom køene, sier Schou.
– Hva mener du om at det tok halvannet år fra bekymringsmeldingen til OUS fikk ansatt flere radiologer?
– Vi synes det er ugreit og er ikke imponert over tempoet. Vi har fulgt sykehuset tett og jevnlig opp i et og et halvt år og synes at forbedringstiltakene burde ha kommet raskere, svarer Schou.

Powered by Labrador CMS