Hver fjerde forskningskrone investeres i utlandet

I fjor gikk 23 prosent av legemiddelindustriens forskningsmidler, i alt 247 millioner kroner, til kjøp av utenlandske forskningstjenester. Karita Bekkemellem vil ha mer forskning i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legemiddelindustrien (LMI) har sett på investering i forskning og utvikling (FoU) blant medlemsbedriftene, som omfatter flertallet av de største norske legemiddelfirmaene.
I fjor ble det investert totalt 1052 millioner norske kroner i FoU i legemiddelindustrien. Dette omfatter både kjemisk-farmasøytisk utvikling, prekliniske prosjekter og kliniske studier.
Av disse midlene ble 23 prosent, i alt 247 millioner kroner, investert i utlandet, ifølge den nye rapporten.
For lite i Norge
Adm. direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien mener tallene viser at det investeres for lite i Norge.
– Vi er en global bransje, og utenlandsk samarbeid er viktig og ofte nødvendig. Økende kjøp av FoU-tjenester i utlandet er tegn på økt aktivitet og økt posisjonering mot internasjonal ekspertise og nettverk for norske biotek-bedrifter. Det er bra. Samtidig er det et tegn på et stort potensial for å øke investeringen i legemiddelforskningen i Norge, sier Bekkemellem til Dagens Medisin.
Vil ha nasjonal plan
Hun mener forskningen i Norge har vært for tilfeldig og at økt forskning i Norge ikke vil komme av seg selv.
– HelseOmsorg21-strategien bør resultere i en nasjonal handlingsplan for forskning og utvikling i helsesektoren som peker på løsninger for disse utfordringene. Dette vil gi forutsigbarhet og rammer som også gjør at våre medlemsfirmaer kan gå inn i et langsiktig partnerskap eller allianse med norske sykehus.
Mer forpliktende partnerskap
Bekkemellem viser til at også det offentlige bruker store ressurser på forskning i norsk helsesektor, og at det må stilles spørsmål ved om vi får nok igjen gjennom kommersialisering av de offentlige forskningsmidlene.
– Jeg har tro på et mer forpliktende og sterkere partnerskap mellom det private og det offentlige. Dette er også i tråd med Helseomsorg21, som er en ny stor satsning fra helseministeren, sier Bekkemellem.
Hun har også tro på at det er mulig å øke antall FoU-midler som investeres i Norge.
– Dette har vært glemt i den store helsepolitiske debatten. Selv om vi nå ser positive tendenser i antallet kliniske studier, så ønsker vi flere samarbeidsprosjekter med norske sykehus også for å kunne bygge opp en kunnskapsbase i Norge.
Internasjonalt samarbeid viktig
Samtidig understreker Bekkemellem viktigheten av fortsatt internasjonalt samarbeid. Hun viser til at Norge har flere konkurransefortrinn, som blant annet gode nasjonale helseregistre, og at flere bedrifter, som for eksempel Algeta, har lykkes på verdensbasis.
– Vi har dyktige aktører i Norge, som ikke hadde lyktes uten internasjonalt samarbeid. Men det må være forutsigbart for utenlandske aktører som vil legge forskning til Norge. Vi må vise oss mer frem, mener Bekkemellem.
En av to tror på vekst
LMI-rapporten viser også at halvparten av legemiddelselskapene har tro på en økt forskningsaktivitet de neste fem årene. Nær én av tre tror aktiviteten vil være uendret.
Antallet søknader til Statens legemiddelverk på nye kliniske studier økte med 36 prosent fra 2011 til i fjor. Av de 164 studiene var 105 fra legemiddelindustrien, og 59 fra ikke-kommersielle aktører.
42 prosent av FoU-investeringene var innenfor kreftområdet, mens kardiologi stod for 12 prosent.
1. januar 2013 var 56 legemiddelfirmaer tilsluttet LMI. Ti av dem produserer medisiner i Norge. Det omsettes medisiner i Norge, og LMIs medlemmer står for drøyt 80 prosent av salget.

Powered by Labrador CMS