NORSK: En batch av den norskutviklede medisinen Xofigo ble trillet ut foran IFEs Eva Dugstad (f.v), Algetas Andrew Kay og Trond Giske. Foto:

Trillet frem norsk suksess for Giske

Næringsminister Trond Giske klippet snora, og fikk nærkontakt med en batch av verdens første storskalaproduksjon av alfa-legemidler - oppfunnet og produsert i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

LILLESTRØM: -  Få av oss skjønte hvor stort dette var den gangen, dimensjonen er formidabel, sa en entusistisk Karita Bekkemellem,  som sammen med næringsminister Trond Giske, samt Bayers globale sjef Andreas Fibig var til stede torsdag formiddag, da produksjonsanlegget for Algetas norskutviklede kreftlegemiddel Xofigo åpnet på Kjeller.

- En hel underskog av små norske firmaer vil blir inspirert av Algetas suksess, sa Bekkemellem.
Gigantavtale
Legemidlet, tidligere kalt radium-223 diklorid, er ment for behandling av prostatakreftpasienter med spredning til skjelettet.
Legemidlet er norskutviklet, og i 2009 signerte Bayer og Algeta en samarbeidsavtale verdt nær fem milliarder kroner. Dette var den største avtalen i sitt slag i Norge.
Nylig ble medisinen, etter en usedvanlig rask godkjenningsprosess, godkjent i USA, og er således det første godkjente såkalte alfa-legemidlet i verden.
Ny generasjon medisiner
Alfa-legemidler er en ny generasjon medisiner, og produksjonen på Kjeller er den første storskalaproduksjonen av slike legemidler i verden.
- Imponerende
-  Det å investere i denne type industri har høy risiko og global konkurranse gjør det særlig vanskelig å lykkes. Det gjør dette enda mer imponerende, sa næringsminister Trond Giske.
- Dette er verdiskapning og jobbskapning, som er en stor del av denne regjeringens næringspolitikk, sa han.

Giske viste videre til at i stortingsmeldingen om næringspolitikk, så er helse, helseteknologi og legemidler utpekt som nytt næringspolitisk fokusområde i Norge.
Det var kjemiker Roy H.Larsen og professor Øyvind S.Bruland som etablerte Algeta i 1997.
- En stor dag for Norge
-  Dette er en stor dag for Norge, sa Andreas Fibig i sin tale på på Institutt for Energiteknikk (IFE), der medisinen skal produseres. Fibig viste til at de to norske grunderne ikke hadde noen lett oppgave da de i sin tid lanserte oppdagelsen til det kapitalistiske markedet.
-  Det er ikke enkelt å selge inn en idé som det tar mange år og utvikle, mange milliarder å lage og med risiko for at det går galt, sa Fibig.
Algeta har 160 ansatte i Norge, og samarbeider med Bayer om å kommersialisere medisinen i USA.

Powered by Labrador CMS