Hever aldersgrensen for legevaktfritak

Nå heves aldersgrensen for fritak fra legevakt fra 55 til 60 år – seks måneder etter at den ble satt ned.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Retten til fritak fra legevakttjeneste når legen fyller 55 år, har redusert kvaliteten på tjenesten, konkluderer helseminister Jonas Gahr Støre.
– Av konkrete erfaringer vi har fått er blant annet meldinger om at det har vært vanskelig å fylle vaktplaner.  Vi har også sett at erfarne legers kompetanse vanskelig lar seg erstatte av vikarer eller andre med mindre erfaring, sier han til Dagens Medisin.
– Kvaliteten i legevakten tåler ikke at vi svekker nærværet av de legene med mest erfaring, sier han.
Det var i forbindelse med innføringen av Fastlegeforskriften i januar, at HOD besluttet  å senke aldersgrensen for rett til fritak fra deltakelse i legevakt fra 60 år til 55 år.
På bakgrunn av bekymringsmeldinger besluttet HOD å se på ordningen på nytt, samt evaluere den.
– Resultatet av evalueringen er så tydelig at vi har anbefalt for regjeringen å heve aldersgrensen igjen, sier Støre til Dagens Medisin.
– Jeg tok til etterretning at tiltaket lå fast da jeg tiltrådte, men det har vært en nøye evaluering helt siden ordningen startet.  Og vi har evaluert mange nok steder til at jeg ikke er i tvil om at dette er riktig, sier han.
Endringene trer i kraft fra 1.juli.
Støre vil møte Legeforeningen og Spekter for å drøfte hvordan man vil håndtere tilfeller der leger allerede har fått innvilget fritak.
Det er 18 år siden KS og Legeforeningen ble enige om å arbeide for å skjerme leger over 55 år fra legevakt. Leger over 60 år har vært unntatt fra legevakt.
Et av HODs uttalte virkemidler for å presisere kommunenes ansvar for fastlegeordningen var å presisere fastlegens plikt til å delta i legevakt, i Fastlegeforskriften.
55-års-regelen kom etter sigende inn i forskriften fordi HOD mente at belastningen kunne være for stor etter fylte 55 år.

Powered by Labrador CMS