Lanserte fem prinsipper for sykehusdrift

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre åpnet World Hospital Congress med å trekke frem sine fem viktigste prinsipper for vellykket sykehusdrift.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

WORLD HOSPITAL CONGRESS, OSLO: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre åpnet 18. juni World Hospital Congress, som International Hospital Federation (IHF) arrangerer for 38. gang, denne gang i samarbeid med Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH) som lokal arrangør. Den tre dager lange kongressen samler over tusen deltakere fra førti land.

Støre trakk frem samhandlingsreformen, pasientinvolvering, forbedrede IKT-systemer med vekt på standardisering, nye samarbeidspartnere og ledelse i sykehus.

- Det finnes ingen vanskeligere sektor å lede enn sykehus, påpekte Jonas Gahr Støre, og trakk frem kombinasjonen av teknisk, avansert utstyr, pasientbehandling og bygninger.

Les også: Generaldirektøren i WHO: - Mye å lære av utviklingslandene

- Førstelinjelederen viktigst
Støre fremhevet førstelinjelederen som den viktigste, både i primærhelsetjenesten, på legekontorene og i sykehusene.

- Hun trenger støtte og må oppleve at hun har støtte fra organisasjonen rundt seg, understreket statsråden.

Støre pekte på de store utfordringene som samfunnet står overfor i årene som kommer: en eldre befolkning, et sykdombilde forårsaket av fattigdom og livsstilssykdommer og flere med overlevd sykdom som krever rehabilitering.

Han påpekte at disse utfordringene ikke kan håndteres av en helseminister alene. Også beslutningstakere på andre samfunnsområder må trekkes inn dersom man skal lykkes i å møte disse utfordringene, og han tok til orde for å mobilisere for folkehelsen.

- Mye å lære av fattige land
Dette er andre gang at verdens sykehuskongress arrangeres i Norge, forrige gang var i 1987. Det opplyste Erik Normann, president i den norske organisasjonskomiteen og leder av Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH), ved møtet begynnelse.

Årets kongress har temaet «Future Healthcare» med særlig vekt på de mulighetene som ny teknologi gir.

- Rike land har mye å lære av fattigere land i å bruke sine ressurser effektivt, sa han blant annet.

Konferansen varer i tre dager og har et rikholdig program, som er satt sammen av en internasjonal vitenskaplig komité med den norske legen Bernadette Kumar i spissen.

Powered by Labrador CMS