HPV-vaksine virker i flere år

HPV-vaksinen i det norske barnevaksinasjonsprogrammet virker i minst åtte år, viser foreløpige resultater som nylig ble presentert under en internasjonal barnelegekongress.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Under det årlige møtet til European Society for Paediatric Infectious Diseases (ESPID) nylig, presenterte overlegene Mari Nygård ved Kreftregisteret og Ole-Erik Iversen ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus foreløpige resultater fra to studier om effekten av HPV-vaksinen Gardasil.

Denne vaksinen er en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet, og ble av helsemyndighetene valgt foran Cervarix. Ifølge Felleskatalogen er dette produktet ikke lenger tilgjengelig i Norge.

To selvstendige studier
Under møtet la Nygård frem resultater fra en nordisk langtidsoppfølgingsstudie med kvinner som deltok i en klinisk studie (FUTURE II), som prøvde ut vaksinen Gardasil mot livmorhalskreft. Rundt 2700 jenter som fikk vaksinen for ti år siden, ble fulgt opp gjennom helseregistre i åtte år. Iversen presenterte resultater fra en tilsvarende studie med rundt 1700 jenter og gutter som ble fulgt like lenge.

Begge studiene viser at vaksinen er effektiv i flere år: Nygårds studie viser signifikant gode resultater i seks år og lovende ikke-signfikante resultater i åtte år.

Også resultatene fra Iversen og hans kolleger viser lovende resultater åtte år etter at guttene og jentene ble vaksinert som ni- til femtenåringer. Denne forskergruppen fant ikke kjønnsvortevirus eller celleforandringer i sitt studiemateriale.

– Betryggende
Overlegen ved Kreftregisteret synes det er betryggende at vaksinen er effektiv i minst åtte år.

– Blant de som fikk vaksine før smitte, fant vi ingen tilfeller av alvorlige celleforandringer som kunne settes i sammenheng med HPV-virusene 16 og 18. Vi så heller ikke høyere forekomst av andre sykdommer som kan betraktes som langtidsbivirkninger av vaksinen blant studiedeltagere, sammenliknet med jevnaldre kvinner i hele landet, sier Mari Nygård til Dagens Medisin.

Hun er spesielt fornøyd med at de i løpet av oppfølgningsperioden ikke så at det var nødvendig med en oppfølgingsvaksine – «booster-dose» – for å ha effekt av vaksinen.

Ser resultatene i sammenheng
Ole-Erik Iversen påpeker at de to studiene sett under ett viser at vaksinen gir hundre prosent beskyttelse i minst åtte år.

– I løpet av denne tiden er det ikke observert sykdomsgjennombrudd. Dette er godt nytt, sier han til Dagens Medisin.

Han har merket seg at Nygårds resultater er gode også for jenter mellom 16 og 23 år som hadde debutert seksuelt, og som hadde hatt inntil fire seksualpartnere, før de ble vaksinert.

– Det er en utbredt misforståelse at det er for sent å vaksinere seg etter at man har debutert seksuelt, poengterer Iversen, som mener at Norge bør gjøre som danskene og svenskene å tilby vaksinen til alle årskull opp til 26 år.

Har en drøm
Iversens fremtidsdrøm er å legge ned Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft – en drøm han setter i sammenheng med en ny vaksine, som han håper vil vise seg effektiv mot ytterlige fem HPV-virus, i tillegg til de fire som omfattes av dagens vaksine.

– Da kan det bli nok med et par strategisk plasserte HPV-tester i livet. Vi kan i så fall legge ned Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft og dermed spare 400.000 undersøkelser årlig – med alt som det medfører, sier Iversen.

Denne artikkelen ble oppdatert 19. juni. I ingressen skrev vi at vaksinen virker i inntil åtte år, mens det riktige er minst åtte år, den tiden de to studiene omfatter.

Oppgitte interessekonflikter:
Mari Nygård:

Hun har, gjennom Kreftregisteret, mottatt forskningsstøtte fra MSD for å utføre HPV-vaksinestudier.

Ole-Erik Iversen:
Han har vært nasjonalt ansvarlig for utprøving av MSDs vaksineprogram for gutter og jenter, nasjonalt ansvarlig for GSKs studie på jenter og hovedansvarlig i Norge for utprøving av MSDs nye nivalente vaksine.

Powered by Labrador CMS