Støre: - Sykehusene driver forsvarlig nok til å låne mer

Først nå er sykehusene modne for å få økt låneandel, mener helseministeren, som vil øke låneandelen fra 50 til 70 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

MILLITÆRHOSPITALET/OSLO: – Dette er en krittstrek for å si at nå driver sykehusene forsvarlig. Regimet med 5o prosents låneandel er for trangt for å utløse aktiviteten vi ønsker, sier helseminister Jonas Gahr Støre  til Dagens Medisin.
Utvidet avdragstid
Onsdag foreslo helse- og omsorgsministeren å utvide rammene for nye investeringslån fra Stortinget til sykehusene fra 50 til 70 prosent av prosjektbeløp.
Samtidig foreslås det å utvide avdragstiden fra 20 til 25 år.
Forslaget vil ifølge helseministeren sette flere sykehus i stand til å skynde på sine investeringsplaner slik at en kommer raskere i gang med investeringer til blant annet nybygg, medisinsk-tekninsk utstyr, og IKT  uten å måtte redusere på driften.

Imidlertid var det representanter fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet som allerede høsten 2012 først fremmet forslaget om å øke lånerammen til sykehusbygg.


Økt kontroll

At sykehusregionene nå er i balanse for første gang på mange år, er en av Støres forklaringer på hvorfor forslaget kommer nå.
På pressekonferansen onsdag sa han også at sykehusene nå er i stand til å påta seg belastning i form av større lån, at det er økt kontroll og politisk vilje til å satse. Han viste  også til at det har vært økning i behandlinger og utredninger.
- Forsvarlig andel
Regjeringen er ifølge helseministeren kommet fram til at 70 prosent er en forsvarlig andel.
– Vi kom fram til dette tallet på bakgrunn av det vi har hørt fra foretakene. Noe mer enn 70 prosent er urimelig og ikke forsvarlig. Det er opp til det enkelte sykehus og region hvor mye de vil søke om, og de kan også søke en lavere andel, sier han.
Mindre kutt i medisinskfaglige tilbud?
Støre mener forslaget om økt låneopptak kan bidra til å unngå at sykehusene kutter i medisinskfaglige tilbud på kort sikt  for å skaffe likviditet til investeringer.
– Er dette en beskjed til sykehusene som er i denne situasjonen i dag?
– Dette er ingen kortsiktig beskjed om at de skal kaste om på forsvarlig drift. Det er en erkjennelse i norsk sykehussektor at det ikke er en god strategi for pasientbehandling at det to ganger i året kommer røde tall - som så blir klattet over med ekstrabevilginger. Det gir dårlig horisont å planlegge på, sier han til Dagens Medisin.
Må skille drift og investering
Støre beskrev onsdag forslaget også som bærekraftig for de ansatte i norsk helsesektor: 
–I mange sykehus oppleves det som tøft å knipe inn marginer i den daglige driften for å legge til rette for investeringer. På en eller annen måte må man skille drift og investering. Dette må gjøres i den daglige virksomheten, da ser man hvor behovet er og hvor grensene går. Løfter man dette bort fra sykehusene og opp i departementet tror jeg det blir mange fler reaksjoner om at «man ikke ser virkeligheten», sier han.
I dag kan sykehusene få lån fra Stortinget på opptil 50 prosent av forventet kostnad for prosjekter over 500 millioner kroner.  Den maksimale avdragstiden er 20 år.
 

Powered by Labrador CMS