Høyre-lederen: – Frykten for legemiddelindustrien hemmer

Frykten for de store legemiddelfirmaene er noe av årsaken til at Norge ikke har tatt en større del av fellesansvaret for å utvikle ny medisin, sier Erna Solberg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

HØYRE-LEDEREN: - Når en ny medisin er godkjent eller anbefalt av fagforeninger, Legemiddelverket og Helsedirektoratet, så bør vi sørge for at den raskere kommer inn i bruk, sa Erna Solberg under Helseindustrikonferansen torsdag. Foto: Vidar Sandnes

Høyrelederen møtte helse- og omsorgsministeren til paneldebatt under Helseindustrikonferansen i Oslo 6. juni, hvor innovasjon i helsesektoren naturlig nok var et viktig tema.

– Norges strategi har vært å vente til alle andre land har utprøvd ny medisin, for deretter å se om vi kan få den når den er ferdig utprøvd. Vi ligger bak veldig mange europeiske land når det gjelder å innføre nye legemidler. Når en ny medisin er godkjent eller anbefalt av fagforeninger, Legemiddelverket og Helsedirektoratet, så bør vi sørge for at den raskere kommer inn i bruk, sa Erna Solberg.

Les også: Regjeringen vi øke bevilgningene

– Gått for langt
Hun mener at gode spilleregler og åpenhet sikrer klare skillelinjer i kontakten mellom helsepersonell og legemiddelindustri. Hun mintes da hun en gang på 1990-tallet møtte nærmere hundre norske leger på vei hjem fra en konferanse i Paris som var betalt av et internasjonalt legemiddelselskap.

– Det er bra at det er blitt slutt på betalte legereiser, men kanskje har vi gått for langt den andre veien. Kanskje gjør frykten for industrien at vi i Norge ikke får så gode resultater som andre land? spurte høyrelederen.

Vil ha mer styring
På spørsmål fra ordstyreren om hvorfor man skal stemme på Høyre på grunn av helsepolitikken, var svaret blant annet:

– Vi har troen på at vi skal bruke både private og offentlige krefter til å løfte oss fremover. Vi vil satse på innovasjon og nyskaping. Dessuten ønsker vi faktisk en klarere politisk styring. Det kan høres rart ut fra et parti som vårt, men jeg mener at vi i helsesektoren skal ta et større nasjonalt, ansvar for utviklingen. Vi har desentralisert for mye ned til de enkelte sykehusene og helseforetakene.

Powered by Labrador CMS