Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

HELSEINDUSTRI-KONFERANSEN: Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi (LFH), Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Industri arrangerte konferansen. Foto: Vidar Sandnes

HELSEINDUSTRI-KONFERANSEN: Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi (LFH), Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Industri arrangerte konferansen. Foto: Vidar Sandnes

Vil leie utstyr fremfor å eie

Den helse- og velferdsteknologiske bransjen vil ha alternative måter å finansiere sykehusinnkjøp på. Høyre og Ap er uenig i spørsmålet om leie av medisinsk-teknisk utstyr.

Annons:

På Helseindustrikonferansen i Oslo torsdag dag var utrangert sykehusutstyr ett av temaene som ble tatt opp i en paneldebatt mellom helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og høyreleder Erna Solberg.

Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi (LFH), som arrangerte konferansen sammen med Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Industri, har lansert begrepet «dødsspiralen» om et anslått behov for ti milliarder kroner for å erstatte gammelt, medisinsk-teknisk utstyr.

Bedre økonomi?
Trond Dahl Hansen på Helseindustrikonferansen 2013– Operasjonell leie av utstyr er absolutt noe som må brukes, sa administrerende direktør Trond Dahl Hansen i LFH – Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi. Han viste til at Helse Sør-Øst i sin finansieringsstrategi har gått inn for dette, uten at det har skjedd så mye mer.


Erna Solberg, Helseindustrikonferansen 2013Høyre og Erna Solberg er klart for både operasjonell leie av medisinsk-teknisk utstyr og lånefinansiering av inntil 70 prosent av sykehusinvesteringer. Hun er for OPS – offentlig privat samarbeid – i helsesektoren.

Jonas Gahr Støre, Helseindustrikonferansen 2013Jonas Gahr Støres svar på utfordringen var at sykehusene nå har fått bedre økonomi og derfor vil være bedre i stand til å finansiere nødvendige investeringer. Han godtok ikke helt premissene til LFH:

– Vi er ikke i en dødsspiral, sa Støre

 

Savner regnestykket
Men Hansen står på sitt:

– Når alderen på medisinsk-teknisk utstyr øker for hvert år, så er det en spiral, og den må vi ut av. God sykehusøkonomi er ikke godt nok til å bøte på den alvorlige situasjonen, det holder ikke å stole på at sykehusene genererer nok resultat til å komme over denne situasjonen.

Så langt har de rødgrønne vært imot forslaget.

- Statssekretær Robert Martin Kåss sa til Dagens Medisin at å leie koster mer enn å eie, men det regnestykket har ikke jeg sett, sier LFH-sjefen.

Vil løfte helseforskning
Helseindustrikonferansen er en møteplass for all industri som er knyttet til helsesektoren i Norge. Tre temaer som ble belyst i åpningsvidoer, ble fulgt opp i den helsepolitiske debatten før lunsj. Ved siden av utrangert utstyr var temaene biomedisin mot leddgikt og Alzheimers sykdom.

Støre mener at nettopp møteplasser er svært viktige for å fremme innovasjon og utvikling i helsesektoren, og han trakk fram HelseOmsorg21 og Topplederforum som to viktige grep. Videre jobber han med en helse- og omsorgsstrategi som skal være en kunnskapsplattform.

– Sykehusene leverer fantastisk mye forskning, men jeg ser også potensialet til å koble dette tettere opp til nodene vi har i samfunn og næringsliv. Vi vil løfte norsk helseforskning nasjonalt og internasjonalt.

Kliniske studier
Støre nevnte også betydningen av å sikre bedre pasientbehandling gjennom kliniske studier.

– Det kan være grunner til at myndigheter i noen land vil beskyttet seg mot den kommersielle industrien fordi de ikke har en sjanse til å stå imot. Vi er ikke et sånt land, slik at vi vil lytte veldig nøye til de vurderingene som gjøres langt inne i de beslutningsarenaene dette handler om.

Karita Bekkemellem, Helseindustrikonferansen 2013
Administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI) åpnet Helseindustrikonferanen 2013. Foto: Vidar Sandnes

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!