HELSEINDUSTRI-KONFERANSEN: Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi (LFH), Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Industri arrangerte konferansen. Foto: Vidar Sandnes Foto:

Vil leie utstyr fremfor å eie

Den helse- og velferdsteknologiske bransjen vil ha alternative måter å finansiere sykehusinnkjøp på. Høyre og Ap er uenig i spørsmålet om leie av medisinsk-teknisk utstyr.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

På Helseindustrikonferansen i Oslo torsdag dag var utrangert sykehusutstyr ett av temaene som ble tatt opp i en paneldebatt mellom helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og høyreleder Erna Solberg.

Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi (LFH), som arrangerte konferansen sammen med Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Industri, har lansert begrepet «dødsspiralen» om et anslått behov for ti milliarder kroner for å erstatte gammelt, medisinsk-teknisk utstyr.

Bedre økonomi?– Operasjonell leie av utstyr er absolutt noe som må brukes, sa administrerende direktør Trond Dahl Hansen i LFH – Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi. Han viste til at Helse Sør-Øst i sin finansieringsstrategi har gått inn for dette, uten at det har skjedd så mye mer.

– Vi er ikke i en dødsspiral, sa Støre

Savner regnestykket
Men Hansen står på sitt:

– Når alderen på medisinsk-teknisk utstyr øker for hvert år, så er det en spiral, og den må vi ut av. God sykehusøkonomi er ikke godt nok til å bøte på den alvorlige situasjonen, det holder ikke å stole på at sykehusene genererer nok resultat til å komme over denne situasjonen.

Så langt har de rødgrønne vært imot forslaget.

- Statssekretær Robert Martin Kåss sa til Dagens Medisin at å leie koster mer enn å eie, men det regnestykket har ikke jeg sett, sier LFH-sjefen.

Vil løfte helseforskning
Helseindustrikonferansen er en møteplass for all industri som er knyttet til helsesektoren i Norge. Tre temaer som ble belyst i åpningsvidoer, ble fulgt opp i den helsepolitiske debatten før lunsj. Ved siden av utrangert utstyr var temaene biomedisin mot leddgikt og Alzheimers sykdom.

Støre mener at nettopp møteplasser er svært viktige for å fremme innovasjon og utvikling i helsesektoren, og han trakk fram HelseOmsorg21 og Topplederforum som to viktige grep. Videre jobber han med en helse- og omsorgsstrategi som skal være en kunnskapsplattform.

– Sykehusene leverer fantastisk mye forskning, men jeg ser også potensialet til å koble dette tettere opp til nodene vi har i samfunn og næringsliv. Vi vil løfte norsk helseforskning nasjonalt og internasjonalt.

Kliniske studier
Støre nevnte også betydningen av å sikre bedre pasientbehandling gjennom kliniske studier.

– Det kan være grunner til at myndigheter i noen land vil beskyttet seg mot den kommersielle industrien fordi de ikke har en sjanse til å stå imot. Vi er ikke et sånt land, slik at vi vil lytte veldig nøye til de vurderingene som gjøres langt inne i de beslutningsarenaene dette handler om.

Powered by Labrador CMS