Legemiddelverket krever slutt på gebyrpraksis

Apotekene har ikke hjemmel til å ta gebyr for istandgjøring og utlevering uten tilsyn, sier Statens legemiddelverk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Apotekene får godtgjøring for disse tjenestene gjennom den ordinære apotekavansen. Så apotekene må slutte med å ta disse gebyrene, sier seksjonssjef Helga Festøy i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Likt for LAR-brukere som for andre
Tjeneste-istandgjøring og -utlevering uten tilsyn vil være de samme for LAR-brukere som for andre kunder som kjøper reseptpliktige legemidler, fastslår Legemiddelverket.

Kari Bussesund, avdelingsleder ved Avdeling spesialiserte ruspoliklinikker ved OUS, ba SLV om en redegjørelse for lovligheten av gebyrene. I et svar sier SLV: – Vi anser at kostnadene til dette dekkes av den maksimale apotekavansen som kan legges på apotekets innkjøpspris for alle reseptpliktige legemidler med regulert maksimalpris.

«Kan ta betalt »
Videre svarer SLV: – Når det gjelder utlevering med tilsyn, er denne tjenesten ikke ment å dekkes av den maksimale apotekavansen. Vi mener derfor at apotek kan ta betalt for denne tjenesten, skriver SLV.

I brevet skriver Bussesund: «Gebyrene legges på hverandre slik at vi belastes med istanddgjøringsgebyr + gebyr for utlevering/utlevering uten tilsyn, eller utlevering med tilsyn. Gebyrene beregnes selv om det er hjemmesykepleie eller institusjon som utleverer legemiddelet».

Statssekretær Kjell Erik Øie i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sier han er kjent med at OUS har rettet en henvendelse til Statens Legemiddelverk – og at Legemiddelverket har gitt sin vurdering av hva apotek har anledning til å ta betalt for utover prisen for legemidlet.

– Legemiddelverket vil følge opp dette i sitt tilsyn med apotekene, men sykehusene må også passe på at de ikke betaler for mye i forbindelse med apotekenes utlevering av LAR-legemidler, sier Øie.

Allerede i juni 2006 fikk Statens legemiddelverk i oppdrag fra HOD om blant annet å vurdere grunnlaget for en eventuell godtgjørelse av utleveringstjeneste for legemidler ved LAR – og utarbeide en skisse av modeller differensiert slik godtgjørelse.

SLV leverte sin vurdering september samme år.

Må forvente gebyrer
– Så lenge vi ikke har en nasjonal takst, må man vente at apotekene beregner gebyrer på ulike måter for å få dekket kostnadene sine, er Apotekforeningens Oddbjørn Tysnes sin kommentar.

– Apotekene utfører mange oppgaver med LAR-kunder som ikke går inn under de tre begrepene Istandgjøring, utlevering uten tilsyn og utlevering med tilsyn. Det er for eksempel også nødvendig med kompensasjon for tiden som går med til å administrere LAR-pasienter. På samme måte som legene må apotekene få betalt for kontakt om LAR-pasientene med øvrig helsetjeneste. Dette er kostnader som apotekene må få dekket inn gjennom betaling eller gebyrer for tjenester, sier Tysnes.

_______________________________________________________________________

Ingen vet hvem som skal betale for hva
I ulike deler av Norge skjer utlevering av LAR-medisiner svært ulikt, til tross for at ett av målene med Helsedirektoratets LAR-retningslinjer er å bidra til at behandlingstilbudet i LAR er det samme i hele landet.

Mens det i øst og nord er tradisjon for at utleveringen skjer på apoteket, er utdelingen i Bergen lagt til bydelene. I Rogaland er det et eget utdelingssenter. Dette har ført til at Helse-. og omsorgsdepartementet (HOD) har bedt Helsedirektoratet om en vurdering på hvem som skal betale disse utgiftene, helseforetakene eller kommunen.

– Vi er nå i sluttfasen med å se på dette arbeidet. Her er det i utgangspunktet tre parter, spesialisthelsetjenesten, apotekene og kommunene, sier fagdirektør Christian Solberg i HOD.

– Direktoratet har gjort en omfattende jobb for å kartlegge dagens situasjon når det gjelder hvem som betaler for hva, ettersom det er forskjeller i hvordan dette foregår ulike steder i landet. Dersom man følger direktoratets anbefaling, vil ansvaret for å dekke kostnadene ved utlevering av LAR- legemidler i sin helhet bli overført til de regionale helseforetakene. Slik situasjonen er i dag, dekker helseforetakene i hovedsak disse kostnadene, men det er store lokale variasjoner. En avklaring på hvem som skal dekke utleveringskostnadene, skal etter planen komme i løpet av inneværende høst, sier Sohlberg.

Powered by Labrador CMS