Bedre arbeidsforhold i Norge

- Tyske leger kommer til Norge blant annet på grunn av kortere arbeidsdager, sier cand. polit. Ralf Kirchhoff.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Han har i sitt doktorgradsarbeid sett på forskjellene mellom tyske og norske leger som jobber ved norske sykehus.

Peker på arbeidstiden
- Min forskning indikerer at en av årsakene til at tyske leger kommer til Norge er at arbeidstiden her er mer regulert og at arbeidsdagene er kortere. Dette gir legene mer fritid enn de hadde i hjemlandet, sier Kirchhoff.

Nettverk og kontakter i Norge kan også forklare hvorfor migrasjonen av leger fra Tyskland har holdt seg relativt stabil. De tyske legene i Norge setter også pris på et flatere legehierarki og bedre arbeidsmiljø.

Tyske leger mer fornøyde
I en av artiklene har Kirchhoff sett på hvordan tyske og norske overleger opplever det psykososiale arbeidsmiljøet ved norske sykehus. Begge utvalgene opplever tidspress som et problem, men norske overleger opplever problemet som større enn de tyske.

- De tyske overlegene kommer fra systemer der de må jobbe mye mer, og da oppleves forholdene her bedre. Norske leger som har arbeidet og studert i Norge har ikke et annet system å sammenligne med, sier Kirchhoff.

Antall år i Norge betyr lite
Han synes det er interessant at tyske sykehusleger ikke blir mer lik de norske med årene.

- Antall år legene har arbeidet i Norge har liten betydning for hvordan de opplever tidspresset, sier han.

Forskningen viser at tyske legers bakgrunn sjelden betyr at de får utfordringer med å tilpasse seg endringer i norsk sykehussektor, sammenlignet med norske leger. Doktorgraden er framstilt til vurdering.

Powered by Labrador CMS