Varsler helseministeren om uforsvarlig pasienttilbud

Seksjonsoverleger ved UNN sier de får mangelfull respons fra egen ledelse når de varsler om uforsvarlig behandlingstilbud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fire seksjonsoverleger ved Medisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har i to måneder varslet sykeshusledelsen, samt ledelsen i Helse Nord, om det de mener er et uforsvarlig behandlingstilbud.
Les også: Legeopprør mot UNN-kutt
I et brev til helseminister Jonas Gahr Støre skriver legene at de har gått tjenestevei, men uten å få svar de kan slå seg til ro med.
Kronisk overbelegg
Legene advarer om at fjorårets gjennomsnittlige pasientbelegg på i overkant av 100 prosent i den felles sengeposten i medisinsk klinikk vil komme til å øke fremover, på grunn av at sengetallet nå reduseres:
I februar i år vedtok styret å legge ned over 40 sengeplasser for å møte kravene i spareplanen som sier at sykehuset må spare 86 millioner kroner i år.
Og i forrige uke måtte sengeposten for Gastro- og nyremedisin samt Geriatri fjerne ti sengeplasser på grunn av mangel på sykepleiere.
Seksjonslegene krever også at Støre svarer på om han aksepterer at styreleder i UNN ikke la fram en sentral bekymringsmelding til sitt styre da sengekutt-saken skulle styrebehandles i februar i år: 


Dagen før det ekstraordinære styremøtet på UNN skulle behandle saken, mottok styreleder Jorhill Andreassen et brev fra flere seksjonsoverleger i medisinsk klinikk.
I brevet uttrykte de sterk bekymring over de foreslåtte kuttene, og styret om å utsette behandlingen av saken.

Opfattet ikke brev som brev
Styreleder Jorhill Andreassen formidlet aldri denne informasjonen til resten av styret, verken muntlig eller skriftlig.
Til Dagens Medisin sa Andreassen at hun ikke oppfattet brevet, som kom per e-post, som et brev.
– Brevet kom på mail etter arbeidstid. Det ble ikke formidlet muntlig på møtet, og jeg formidlet det ikke på noen annen måte til styremedlemmene. Jeg oppfattet det nærmest ikke som et brev. Det var ikke stilet til noen, sa Andreassen.
Les også: UNN-styreleder:  – Brevet var uten adresse
Støre bes også svare på om de nødvendige faglige hensyn er tatt vare på i prosessen knyttet til å utrede og iverksette sengereduksjonen ved UNN.
- Riktig og greit å varsle helseministeren
Klinikksjef ved medisinsk klinikk, Markus Rumpsfeld, sier det er helt greit å sende brev til helseministeren.
– Det er riktig og greit at de har sendt dette brevet til helseministeren. Et sykehus ivaretar et samfunnsoppdrag, så at ledere velger å gjøre det er helt kurant. Det skal også være sagt at det pågår mange interne prosesser  og dialoger. Direktøren lytter til både meg og seksjonslegene. UNN og ledelsen tar bekymringene på alvor. Et konkret resultat av bekymringsmeldingene er at vi nå skal flytte geriatri som får en egen sengepost i egnede lokaler, sier han.
– UNN som andre sykehus gjennomgår nå store omstillingsprosesser, og vi har pasientforløpsarbeid i fokus, sier Rumpsfeld til Dagens Medisin.
– Vil brevet til helseministeren endre situasjonen?
– Det får helseministeren ta stilling til, sier Rumpsfeld.
OUS-tillitsvalgt advarte
I februar gikk tillitsvalgt ved Oslo Universitetssykehus (OUS), Christian Grimsgaard, ut og advarte ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) mot planlagte kutt i antall senger, og ba dem lære av hvordan OUS-prosessen har foregått.
Les også: UNN: Venter med utfordringer til direktøren kommer hjem

Powered by Labrador CMS