Strid om nye mammografi-resultater

Kvinner som møter til mammografi har 43 prosent lavere dødelighet enn dem som ikke møter, viser nye resultater fra Kreftregisteret. Professor mener det er feil å sammenligne disse gruppene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ikke før har Kreftregisteret presentert de nye mammografiresultatene før kritikken mot studiedesignet kommer. Resultatene er publisert i det amerikanske tidsskriftet Cancer.

Professor innvender
Overfor Aftenposten reagerer professor Michael Bretthauer ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo slik på de nye resultatene: 

– Kreftregisteret sammenligner død av brystkreft hos kvinner som møter til mammografiscreening med de kvinnene som ikke møter. I og med at det er velkjent at kvinner som møter i utgangspunktet er friskere og har en lavere risiko for brystkreftdød enn kvinner som ikke møter, er det logisk at det er forskjell i dødelighet mellom disse gruppene, uansett mammografi.

Forskerne tilbakeviser kritikken
Førsteforfatter Solveig Hofvind ved Kreftregisteret tilbakeviser denne kritikken, ifølge avisen. Hun sier at dette er en kjent utfordring som forskerne selvsagt har tatt hensyn til under beregningene. De har også har justert for andre kjente skjevheter.

På sine nettsider fastslår Kreftregisteret at Mammografiprogrammet årlig redder mer enn 100 kvinner fra å dø av brystkreft hvert år, og at nye dødelighetstallene er i tråd med i tråd med tidligere europeiske studier. Ifølge Kreftregisteret gleder brystkrefteksperter seg over de nye norske forskningsresultatene.

– Viktig i forestående evaluering
– Disse resultatene vil være svært viktige i den forestående evalueringen av Mammografiprogrammet som Forskningsrådet er ansvarlig for, sier Kreftregisterets direktør Giske Ursin, ifølge nettsiden.

Ursin, som også er medforfatter i studien, mener at resultatene bør motivere kvinner til å møte i programmet.

Powered by Labrador CMS