Ryggopplæring gir færre sykmeldte

Opplæringsprosjektet IBedrift på arbeidsplassen i to norske kommuner bidro til signifikant reduksjon av sykefraværet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

1746 offentlig ansatte i Kongsberg og Horten kommune ble randomisert til enten opplæring om korsryggsmerter og støtte fra kollega, såkalt mestringskontakt. Vedkommende fikk spesiell opplæring til opplæring/kollegastøtte, kombinert med tilgang til rask avklaring og medisinsk utredning ved «ibedriftspoliklinikk» eller til kontrollgruppe med ingen intervensjon.
Sykefraværet ble redusert i den førstnevnte gruppen, men ikke med statistisk signifikant forskjell. Forskjellen var imidlertid signifikant i gruppen med opplæring/mestringskontakt og mulighet for medisinsk undersøkelse, hvor sykefraværet ble redusert med fire prosent i intervensjonsåret, sammenlignet med kontrollgruppen.
Økte i kontrollgruppen
Blant arbeidstakere i kontrollgruppen, hvor det ikke var noen intervensjon, økte sykefraværet i samme periode med syv prosent.
Førsteforfatter av studien er Magnus Odéen. Forskningsdirektør Hege R. Eriksen ved Uni Helse er sisteforfatter. Hun sier til Dagens Medisin at dette er blant de få vellykkede sykefraværsintervensjonene på arbeidsplassen.
- Målet var å få ned sykefraværet, og primært det som skyldes muskel- og skjelettsmerter. Dette er et av de få tiltakene på arbeidsplassen som har vist effekt på sykmelding. I tillegg er det enkelt og billig å gjennomføre, sier Eriksen.
Handler om trygghet
Hun forteller at få benyttet seg av tilbudet om å få en medisinsk utredning av smerter i korsryggen.
- Men jeg tror det var viktig å vite at tilbudet var der, og at det skapte trygghet for mange. Mestringskontakten har nok også vært viktig, og har bidratt til å senke terskelen for å tørre å gå på jobb selv om man har vondt i ryggen. Dette handler mye om trygghet, kommenterer Eriksen.
Studien er nylig forhåndspublisert på nett i Journal of Occupational Rehabilitation (Odeen et al 2013).
Forskning, Dagens Medisin 10/2013

Powered by Labrador CMS