Partners sykdom påvirker psyken

Sykdom eller funksjonshemming hos en partner kan ha negative konsekvenser for den psykiske helsen til den andre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er ett av funnene som stipendiat Ingrid Borren ved Folkehelseinstituttet forsvarer under en disputas 24. mai ved Psykologisk institutt ved Universitet i Oslo.

Borren studerte partnere til personer med en eller flere av disse tilstandene: Kreft, slag, angina, hjerteinfarkt eller funksjonshemming. Det viste seg at de hadde noe dårligere psykisk helse enn partnere av friske personer. Av disse så funksjonshemming ut til å ha størst effekt.

Stor belastning for enkelte
– Funnene våre viser at partners sykdom er relatert til noe dårligere psykisk helse hos ektefelle, men ikke så mye som man kanskje kunne frykte. Det er likevel viktig å påpeke at det for enkelte kan utgjøre en stor belastning, sier Borren, ifølge en pressemelding fra instituttet.

Sammenhengen mellom sykdom og partnerens psykiske helse ble også påvirket av den syke partnerens egen psykiske helse.

– Hvordan pasienten tar det, kan være viktigere enn hvordan han eller hun har det. Er pasienten glad og fornøyd tross sykdom, ser det ut til å gå bedre også med partneren, sier hun videre.

Gjelder også barn
I en delstudie om hørselshemming om mødre med sterk hørselshemming, viste det seg at deres tenåringsbarn hadde klart dårligere psykisk helse enn barn av normalt hørende mødre. Den samme effekten ble ikke funnet for sterkt nedsatt hørsel hos far, kun en svakere effekt av mildere, selvrapportert hørselstap.

Under arbeidet med avhandlingen brukte Borren data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), der man har spørreskjemaer fra to anledninger over en 11-årsperiode for partnere. HUNT omfatter også en undersøkelse med hørselsmåling hos voksne, samt en ungdomsundersøkelse med spørreskjemaer fra ungdom mellom 13 og 19 år, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS