DEBATTERTE: Disse tre politikerne deltok i debatten under bransjetreffet i regi av LFH - Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi: Fra venstre: Geir-Ketil Hansen (SV), Tove Karoline Knutsen (Ap) og Tone Trøen (H). Foto: Kjell Arne Bakke Foto:

Foreslår møteplasser med kommunene

Det bør etableres regionale møteplasser, der utstyrsleverandører og kommuner kan utveksle informasjon om blant annet velferdsteknologiske løsninger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette var politikerne enige om under utstyrsleverandørenes bransjetreff, men Høyres Tone Trøen var likevel ute med pekefingeren.

– Forum og dialog er vel og bra, men det aller viktigste er å ta vare på innovasjonslysten ved at bedriftene, også de små, får en reell mulighet under de offentlige anbudsrundene, understreket Trøen.

Hun er Høyres tredjekandidat i Akershus under høstens valg, og er for tiden rådgiver for partiets gruppe i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Les også: Giske: – Må ha en aktiv markedsdialog

SV´er åpnet denne diskusjonen
Det var imidlertid SVs Geir-Ketil Hansen, medlem av finanskomiteen, som først tok opp behovet for regionale møteplasser, der representanter for den helse- og velferdsteknologiske bransjen og kommunene kan møtes for å se på behov og muligheter. Som tidligere fylkesråd i Nordland så han verdien av at det ble etablert et slikt forum i Salten.

– Det bør etableres slike møteplasser i hvert enkelt fylke eller region for å diskutere behov før anbudsrundene, uttalte han.

Også den tredje politikeren under paneldebatten om utfordringene i helse-Norge ett år inn i samhandlingsreformen, Tove Karoline Knutsen (Ap) fra helse- og omsorgskomiteen, sa seg enig i at det er behov for slike møteplasser. Hun mente at nøkkelen ligger i at KS spiller en rolle i dette.

– Hvis dere og KS kan lage forum, er det én vei å gå, sa hun henvendt til leverandørene.

Les også: Høyre støtter leie av sykehusutstyr

Vil ta dette opp med KS
– Vi vil ta dette forslaget opp med KS, som har best mulighet til å ta et slikt initiativ overfor kommune-Norge, sier administrerende direktør Trond Dahl Hansen i LFH til Dagens Medisin etter debatten.

Han vet at mange kommunale innkjøpere er engstelige for å gå inn i en dialog med leverandørene på grunn av loven om offentlige anskaffelser, men han understreker at det ikke bare er tillatt, men at det også er en fordel for kommunene å ha en dialog med bransjen før man lyser ut et anbud.

– For å vite hva man trenger, må man også være kjent med hva som finnes og hva som kommer på markedet, understreker han.

Dahl Hansen minner om at antall eldre øker sterkt de nærmeste årene.

– Økt bruk av velferdsteknologi vil være avgjørende for å skape en best mulig hverdag for brukerne, sier han til Dagens Medisin.

Les også: Regjeringen vil øke sykehusbevilgningene

Sprikende debatt
Paneldebatten ble svært sprikende, der de tre politikerne slo et slag for mange av sine fanesaker, slik som privatisering, større kommuner, rehabilitering og alternative turnuser for helse- og omsorgspersonell.

Sentralt i debatten stod også rus og psykiatri, de to neste områdene som vil bli innlemmet i samhandlingsreformen. Debattsekvensen ble avsluttet med at politikerne fikk overrakt den nye rapporten om medisinsk-teknisk utstyr i sykehus, som Dagens Medisin omtalte onsdag.

Da kom det frem at en stor andel av det medisinsk-tekniske utstyret i sykehus er utgått på dato, ifølge LFH, som står bak rapporten.

Bransjetreffet avsluttes med generalforsamling, der det blant annet vil bli valgt tre nye medlemmer av LFHs styre.

Powered by Labrador CMS