– Utstyret truer pasientsikkerheten

– Den lave investeringstakten for medisinsk-teknisk utstyr truer pasientsikkerheten ved norske sykehus, hevder prosjektdirektør Hartvig Munthe-Kaas i LFH – Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi på bakgrunn av ny rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

LFHs OPPSKRIFT: – Det må etableres et nasjonalt fond med tilhørende langtidsplan bevilget over statsbudsjettet, og det bør åpnes for at sykehus får anledning til å leie utstyr fra leverandører, foreslår prosjektleder Hartvig Munthe-Kaas på vegne av LFH.

Den nye rapporten fra LFH viser at helseforetakene ikke har tilstrekkelige ressurser til å møte utfordringene med utrangert medisinsk-teknisk utstyr. Det konkluderes at investeringstakten i sykehus ikke er bærekraftig.

Organisasjonen presenter rapporten i anledning bransjetreffet som LFH arrangerer 23. mai på Fornebu utenfor Oslo.

Fraskriver seg garantiansvaret
Nylig slo organisasjonen alarm overfor Helse- og omsorgsdepartementet, og i dag kontakter de fagkomiteen på Stortinget med dette budskapet: Helseforetakene har kommet i en situasjon hvor de ikke har tilstrekkelig med økonomiske ressurser til å møte utfordringene med stadig mer utrangert utstyr. Utstyr bryter sammen og leverandører fraskriver seg sitt garantiansvar grunn av utstyrets høye alder.

– Den lave investeringstakten for medisinsk-teknisk utstyr truer pasientsikkerheten ved norske sykehus, sier prosjektdirektør Hartvig Munthe-Kaas i LFH til Dagens Medisin.

Han er ansvarlig for rapporten, som baserer seg på foretakenes regnskaper, årsrapporter og økonomiske langtidsplaner.

Nødvendig å åpne for leie utstyr
Munthe-Kaas omtaler avviket mellom behov og investeringer som en dødsspiral som sykehusene må få eiers hjelp til å komme ut av.

– Hva er deres oppskrift?

– De tre andre regionale helseforetakene må gjøre som Helse Sør-Øst – kartlegge utstyrets levealder og så følge opp med penger, slik man gjør for Oslo universitetssykehus, som har fått én milliard over en treårsperiode. For å få dette til overalt, må det etableres et nasjonalt fond med en tilhørende langtidsplan bevilget over statsbudsjettet. Det bør også åpnes for alternativ finansiering ved at sykehus får anledning til å leie utstyr fra leverandører, svarer prosjektlederen.

– For mye er for gammelt
LFH viser blant annet til en rapport fra Deloitte, som i 2011 på oppdrag fra Helse Sør-Øst fastslo at gjennomsnittlig levetid for sykehusenes MTU er 10,2 år. Det viste seg at 38 prosent av utstyret var eldre enn dette.

Den norske bransjeorganisasjonen mener at bare ti prosent av utstyret bør være over ti år og bruker The European Coordination Commitee of the Radiological, Electromedical and Healthcare IT Industry (COCIR) som sannhetsvitne.

Sett i et slikt lys, viser det seg at det bare er investeringen i stråleterapiutstyr som er i rute (11 prosent eldre enn ti år). Analyseapparater for laboratorieutstyr, ligger dårligst an med 49 prosent eldre enn dette, mens også utskiftingen av overvåkningsanlegg (46 prosent) og røntgenutstyr (41 prosent) går for sent, ifølge LFH,

– Pasientsikkerhet er et felles ansvar
Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi mener at det er myndighetenes, helseforetakenes, klinikernes og leverandørenes oppgave sammen å sørge for god og sikker pasientbehandling.

– Denne samfunnsoppgaven blir umulig å oppnå om ikke investeringstakten for medisinsk-teknisk utstyr i helseforetakene økes betydelig, sier prosjektdirektør Hartvig Munthe-Kaas.

Powered by Labrador CMS