Feilslått kritikk om de alvorligste syke

Et viktig spørsmål i Brennpunkt-programmet er om samfunnet og politikere har gått for langt i å tenke integrering, på bekostning av spesialiserte døgnplasser for dem som trenger lengre tids behandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Odd Isungset, redaktør i NRK Brennpunkt
UNDER OVERSKRIFTEN «Brennpunkt feilinformerer», blogger psykologspesialist Tor Levin Hofgaard i Dagens Medisin om NRK-programmet «Eit varsla drap?». Ifølge Hofgaard driver NRK Brennpunkt «slett journalistikk», «feilinformasjon på grensen til propaganda», og han mener vi krenker «alle med psykiske lidelser». 
Det er fristende å spørre om presidenten i psykologforeningen har sett et annet program enn det som gikk på lufta tirsdag 7. mai. Brennpunkt-programmet handler om tre drap der mennesker med store psykiske lidelser – og deres pårørende - har bedt om hjelp uten å bli hørt.
ET ANNET BUDSKAP. Tor Levin Hofgaard påstår at Brennpunkts hovedbudskap er at «ingen med diagnosen paranoid schizofreni  burde få være ute i samfunnet». Det er ikke riktig. Dette har aldri vært Brennpunkts budskap. Den nærmeste til å fremføre noe lignende, er en av de pårørende som kommer til orde i programmet. Bodil fra Bergen opplevde at moren ble drept av hennes egen bror. Hun sier at broren ikke burde ha fått lov til å bo alene og gjøre som han ville, siden han hadde diagnosen paranoid schizofren og hadde sluttet å ta medisinene sine.
Vi oppfatter dette som en privat mening fra en fortvilet pårørende. Senere i programmet er fylkeslege Petter Schou like klar på at man i et humant samfunn ikke kan sperre folk inne for resten av livet.
ÅPENBARE MANGLER. Brennpunkts viktigste mål har vært å vise hvordan psykiatrien, kommuneadministrasjon og politi åpenbart sliter med å ta vare på de sykeste psykiske pasientene. Et viktig spørsmål i programmet er om samfunnet og politikere har gått for langt i å tenke integrering, på bekostning av spesialiserte døgnplasser for dem som trenger lengre tids behandling.
Mange av dem som har kommentert Brennpunkt-sendingen direkte til oss og i sosiale medier, påpeker det vi forsøker å belyse: her er ingen enkle løsninger.
Derimot har vi et helsevesen med åpenbare mangler for denne spesielle pasientgruppen.
DOKUMENTERT. Hofgaard mener vi feilinformerer når vi i introduksjonen av programmet sier at 70 prosent av dem som dreper i Norge, har en psykisk lidelse. Dette er ikke feilinformasjon. Det er dokumentert i Olsen-utvalgets offentlige utredning.
Men statistikk er vanskelig, og Hofgaard mener åpenbart vi med dette antyder at psykisk syke har stor sannsynlighet for å begå drap. Det har vi aldri sagt, og aldri antydet.
Tilbakemeldingene vi har fått fra fagfolk, pårørende og andre pasienter tyder heller ikke på at dette er det generelle inntrykket blant dem som har sett programmet.
TILBAKEMELDING. 55 år gamle Nina, som er dømt til tvungent psykisk helsevern, sier «det er viktig at disse toppene i helseforetakene får noen tilbakemeldinger, for det er veldig sjelden at noen av oss pasienter er i stand til å snakke». Brennpunkt lar henne snakke.
Hofgaard står fritt i å karakterisere dette som «følelses-TV». Vi håper likevel han deler vår oppfatning om at også denne pasientgruppen må få komme til orde.

Powered by Labrador CMS