Industrien spanderer mindre på legene

En oversikt som The Wall Street Journal presenterer, viser at amerikanske leger i langt mindre grad påspanderes middager, arrangementer og andre goder enn før.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Pfizer kuttet legekostnadene sine med 11 prosent i 2012, inkludert et kutt på 40 prosent i utgifter til måltider. Likevel ble det brukt betydelige summer på legene, i alt 173 millioner dollar.
Også GlaxoSmithKline har tatt store grep: Legemiddelselskapets totale legeutgifter ble redusert med 20 prosent til 97 millioner dollar i fjor.
Utløpte patenter
Videre har permitterte salgsrepresentanter tvunget Pfizer til i større grad å gjennomføre møter mellom selskapets representanter og leger online. Utgiftene til helsepersonell som holder foredrag i ekspertledede fora, er redusert med hele 60 prosent.
Kuttene forklares delvis med at patenter på medikamenter som har sørget for stor inntjening, har utløpt. Dermed har konkurransen fra generiske alternativer tiltatt.
Må melde utbetalingene
Kuttene i utgiftene til de amerikanske legene kommer også samtidig med tiltak for økt overvåkning av relasjonene mellom legemiddelbransjen og leger. I løpet av et års tid kan industrien bli pålagt å rapportere om utbetalinger til leger.
Utbetalingene skal offentliggjøres av føderale myndigheter, noe flere leger har uttrykt bekymring for. En undersøkelse avdekket at to av tre leger var skeptiske, først og fremst i frykt for uriktige og misvisende data.
Dagens Medisin 09/2013

Powered by Labrador CMS