Allmennmedisinsk senter på sparebluss

Senter for allmennmedisinsk kvalitetsutvikling og pasientsikkerhet har så langt bare fått midler fra Legeforeningen - og går inn i sitt fjerde på det Janecke Thesen kaller sparebluss.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BODØ: Senter for allmennmedisinsk kvalitetsutvikling og pasientsikkerhet (SAK) ble etablert som prosjekt for fire år siden.
- Legeforeningen har hittil bidratt med fondsmidler på vel to millioner kroner hvert år i tre år, og vil bidra med midler også for 2013, ifølge Janecke Thesen, som har vært prosjektleder for innholdsdelen i SAK. Det fjerde året blir sparebluss, slik Thesen kaller det.
På årsmøtet innrømmet Thesen at hun hadde tatt feil. Uten offentlig finansiering, mente hun at SAK burde skrinlegges. Nå har hun endret mening.
- Vi kan gå på sparebluss en tid, men ikke for alltid, understrekte Thesen på Norsk forening for allmennmedisin sitt årsmøte i Bodø nylig.
NOKLUS-modell
Thesen mener Norge er spesiell: - Det er veldig, veldig spesielt at myndighetene ikke vil være med. I andre land er de mye tyngre inne i kvalitetsutviklingen av allmennmedisin. Norge er veldig spesiell fordi Legeforeningen har vært alene om å initiere, betale og organisere innovasjon og kvalitetsutvikling i allmennmedisin.
- Dette holder ikke på sikt, mener Thesen, som er fastlege i Osterøy og forsker ved Norsk kompetansesenter for legevaktmedisin.
Prosjektlederen trekker frem modellen med Norsk kvalitetsforbedring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus (Noklus) som et forbilde. Noklus, som også har fått offentlige midler, er tilknyttet Seksjon for allmennmedisin ved Universitetet i Bergen og har blant andre Helse- og omsorgsdepartementet med i styringsgruppen.
- Noklus startet akkurat som SAK, på sparebluss, kun med fondsmidler fra Legeforeningen. Etter hvert fikk de offentlig støtte og finansiering, kommenterer Thesen.
Datauttrekksprogram
- Faller SAKs fremtid på myndighetenes støtte og finansiering?
- Vi trenger myndighetene, og ønsker ikke at de skal styre alt - eller bare bidra med midler, men inngå i en felles styringsgruppe hvor både Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, KS og Legeforeningen er med. En akademisk tilknytning og myndighetsforankring er en god modell.
- Hva slags arbeid blir nå gjort på sparebluss?
- Dette er det første året SAK går på sparebluss. Det viktigste i år blir å jobbe med et datauttrekksprogram, inspirert av det svenske programvareprogrammet Medrave. Systemet fungerer på tvers av de ulike journalsystemene i allmennpraksis, blir multidimensjonalt og vil omfatte omkring 20 kvalitetsindikatorer, svarer Thesen.
Dagens Medisin 09/2013

Powered by Labrador CMS