VIL FORNYE: - Vi må fornye oss selv for å bidra til nyskaping og innovasjon, var oppfordringen fra direktøren for innkjøp og logistikk i Helse Sør-Øst (HSØ), Kjetil M. Istad til landsmøtedeltakerne i Medisinsk teknisk forening. Foto: Kjell Arne Bakke

Åpner for tettere dialog med markedet

- Leverandørene er viktige samarbeidspartnere, og det er viktig med tett dialog, understreket innkjøpsdirektør Kjetil M. Istad i Helse Sør-Øst på landsmøtet til Medisinsk teknisk forening. Leverandørene liker den nye tonen, men mener det ikke er nok.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

LILLESTRØM: Overfor de rundt 370 deltakerne på landsmøtet til Medisinsk teknisk forening på Lillestrøm mandag, påpekte direktøren for innkjøp og logistikk i Helse Sør-Øst (HSØ) at innkjøperne i sykehus nå har fått jusen og det etiske regelverket på plass ved offentlige anskaffelser.

Med det som utgangspunkt understreket Kjetil M. Istad at det regionale helseforetaket nå arbeider for å få til en kulturendring, der innovative innkjøpsprosesser er neste skritt.

- Vi må fornye oss selv for å bidra til nyskaping og innovasjon, var hans budskap til landsmøtedeltakerne.

Vil bruke tid på innovatøreneKjetil M. Istad understreket at det er lov å snakke med markedet, også før en anbudsrunde. Han håper at offentlige anskaffelser blir mer verdiskapende enn de har vært før, da regelverket har styrt dette.

- Vi må være åpne for å se hva som finnes, og vi må bruke tid på dem som bruker mye tid på å utvikle nye løsninger, sa han.

Istad åpnet for et samarbeid mellom sykehus og leverandører også om nye innovative løsninger. Når en lege entusiastisk kommer tilbake fra en konferanse og forteller om en ny god løsning, må man se mulighetene og ikke begrensningene.

- Vi må samarbeide med markedet, som sammen med personell i sykehus kan arbeide for å få til noe nytt og spennende. De brukerdrevne innovasjonene baserer seg på gode ideer både innenfra og utenfra, sa han og understreket at alle innkjøp skal gjøres til beste for pasienten.

- Tolker regelverket for strengt
Direktøren påpekte at lov- og forskriftsverket åpner for mye mer enn det som tradisjonelt har vært holdningen fra sykehusets innkjøpere.

- Dagens regelverk blir tolket for strengt, det gir oss større handlefrihet enn den vi praktiserer, uttalte Istad. 

Han viste også til en egen HSØ-rapport for hvordan man ønsker seg dette fra innkjøpssiden og understreket at HSØs politikk på dette området baserer seg på departementets oppdragsdokumenter.

Istad oppsummerte hva som skal til for å oppnå mer fokus på innovative anskaffelser: Først spørre seg hva som er behovet, deretter gå inn i en dialog med markedet, slik at man får vite hva som finnes, og så bli flinkere til å lage funksjonelle kravspesifikasjoner som legger vekt på hva man trenger, og ikke på detaljerte tekniske krav.

- Vi må også legge til rette for at helt nye produkter fra forskningen ikke blir utelatt, og så må vi åpne for alternative tilbud, der leverandørene mener at behovet er et annet enn vi har tenkt, fremholdt direktøren, som strakk ut en samarbeidets hånd til leverandørene, også de små og mellomstore bedriftene.

Leverandørene: - Bra, men ikke nok
Etter Istads foredrag konstaterer administrerende direktør Trond Dahl Hansen i LFH, bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi, overfor Dagen Medisin:

- Sykehusene har en helt annen tone i forhold til industrien nå enn før.

Han merker seg at det nå også er en annen vilje til dialog, noe han synes er veldig positivt. Direktøren mener at det er nødvendig for å gjøre gode innkjøp.

- De er opptatt av innovasjon og at innkjøp gjøres med det som målsetning, sier han.

- Må øke investeringsrammene og fjerne momsen
- Hva skorter det på?

- Investeringsrammene er alt for lave, og det er ikke langsiktighet i investeringene, sier han og er også opptatt av at det kommer på plass en tiltakspakke for gründere.

Trond Dahl Hansen påpeker at etterslepet for medisinsk teknisk utstyr i sykehus er stort.

- Sykehusene vil aldri klare å ta igjen etterslepet på grunn av kravene de har til økonomisk balanse.

- Hva er din oppskrift?

- Økte investeringsrammer er helt nødvendig, men det er også viktig å vurdere alternative finansieringsmuligheter, slik som leasing av utstyr. Vi er derfor fornøyd med at Helse Sør-Øst i større grad vil åpne for dette.

Han mener at et annet tiltak kan være å fjerne momsen på innkjøp av medisinsk teknisk utsyr, som er en ekstrakostnad for sykehusene.
- Man kan øke investeringene ved å fjerne momsen, men også avskrivningsreglene bør revideres. I dag skrives medisinsk-teknisk utstyr ned over ti-femten år, selv om utstyret ikke holder så lenge.

- Andre kan lære av Oslo universitetssykehus
- Det er vel ikke bare svart, Oslo universitetssykehus har jo, med støtte fra Helse Sør-Øst, fått én milliard til medisinsk-teknisk utstyr over en tre års periode?

- Dette er veldig bra, Jeg håper derfor at også de andre sykehusene i Helse Sør-Øst følger opp rapporten som påpekte utstyrsproblemene, og at også de tre andre regionale helseforetakene dokumenterer dette på tilsvarende måte – og gjør noe med det, svarer Trond Dahl Hansen.

UTSTILLINGER: Leverandørene var sterkt representert under landsmøtet i en egen utstillingshall. Foto: Kjell Arne Bakke
LANDSMØTEDELTAKERE: I alt 370 medlemmer deltar under landsmøtet til Medisinsk teknisk forening på Lillestrøm fra 6. til 8. mai. Foto: Kjell Arne Bakke
Powered by Labrador CMS