Erna Solberg: – Det neste steget er å gi pasientene fritt behandlingsvalg

– Har du fått forskrevet rett til behandling fra fastlegen, ja, så skal du få velge hvor du vil bli behandlet, privat eller offentlig, sa partileder og statsministerkandidat Erna Solberg da hun åpnet Høyres landsmøte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Partilederen kritiserte hovedmotstander Arbeiderpartiet.

– Igjen. Arbeiderpartiet er i mot. Høyre er for. Kjære venner, alternativene er tydelige: De rødgrønne står på systemets side, vi står på pasientens side – saken avgjøres i valget til høsten, sa Erna Solberg blant annet i landsmøtetalen.

Høyre forslag om fritt behandlingsvalg betyr at alle som har fått vurdert at de har behov for behandling eller undersøkelse, kan ta med seg denne retten til offentlige og godkjente private sykehus. Regningen skal dekkes av det offentlige.

I stuss over Ap-budskap
I talen spurte Solberg:

– Når offentlig sektor og privat sektor samarbeider, får vi frem Norge på sitt beste. Men hvordan skal man finne plass til private gründere hvis man mener at vi står midt i en kamp mellom to sektorer hvor det bare kan være én vinner og én taper?

– Vi som har møtt gründere i helsevesenet – enten det er leger, sykepleiere, hjelpepleiere eller folk med andre omsorgsyrker – vi vet at motivasjonen er den samme som da de jobbet i det offentlige: Nemlig å se resultater og fremgang hos pasientene. Derfor stusset jeg litt, da jeg hørte budskapet fra Arbeiderpartiets landsmøte til gründere i helsevesenet: De ser på dem som grådighetens apostler, de nye Gordon Gekkoene, hevdet hun.

– Ledig kapasitet hos private
Solberg påpekte at en slik tenkning har ført til at det er for mange som venter for lenge på helsehjelp og minnet om at 260.000 mennesker står i helsekø.

– Samtidig som mennesker står i kø, finnes ledig kapasitet hos private. Høyre skal sørge for at pasienter med rett til behandling, skal få velge hvor de skal behandles. Offentlig eller privat. Men uansett for det offentliges regning.

Hun sa at hun tror det vil bli vanskelig for det offentlige å redusere helsekøene kraftig alene.

– Jeg tror ikke at private kan klare det alene. Men jeg er ganske sikker på at sammen skal vi klare det. Det er Norge på sitt beste. Kjære venner, det er Høyre som har de nye ideene og bedre løsningene for helsevesenet, sa partilederen som også var opptatt av å styrke psykisk helse.

Vil gi rask helsehjelp
Høyres forslag om fritt behandlingsvalg ble presentert gjennom Dagens Medisin i anledning Dagens Medisin Arena, der temaet var «Hva betyr Høyres forslag om fritt behandlingsvalg?»

– Hva ønsker dere å oppnå med dette initiativet?

– Hensikten er at folk som har ventet unødvendig lenge, skal få rask helsehjelp og at vi skal redusere køene, svarer Bent Høie, Høyres andre nestleder og leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Hvilke planer har dere for fritt behandlingsvalg?

– Det er godt beskrevet i bloggen min her på Dagens Medisin, svarer Høie, som også har utdypet dette gjennom et annet blogginnlegg.

Der tok han tak i innvendingene fra fire eksperter som hadde vurdert Høyre-forslaget for Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS