– Høyre vil tappe sykehusbudsjettene

– Erna Solberg tar ingen forbehold og sier ikke noe om ekstra midler for å finansiere forslaget om fritt behandlingsvalg – så her skal Høyre ta krone for krone fra sykehusenes budsjetter, hevder helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dagens Medisin ba statsråden om å kommentere Høyre-leder Erna Solbergs åpningstale på partiets landsmøte tidligere i dag.

Da uttalte hun blant annet at det neste steget er å gi pasientene fritt behandlingsvalg. Har man fått rett til behandling, kan man velge hvor man vil bli behandlet – i det private eller i det offentlige. Regningen skal uansett dekkes av det offentlige.

Les også: Startet valgkampen på DM Arena

– Vil gi uforutsigbare budsjetter
Helsestatsråden reagerer på Høyres oppskrift.

– Høyre og Erna Solberg åpner for at skattebetalernes penger skal finansiere kommersielle aktører uten avtale med det offentlige. Ledende helseøkonomer som analyserte Høyres forslag på oppdrag fra Dagens Medisin, påpekte at forslaget blir dyrere enn dagens ordning, og at det neppe vil ha virkning på antall ventende, sier Jonas Gahr Støre til Dagens Medisin.

Han mener at Høyres forslag om fritt behandlingsvalg vil gi sykehusene uforutsigbare budsjetter og svekke det offentlige tilbudet.

– Det er Høyre som er systemtro
I landsmøtetalen hevdet Solberg at de rødgrønne står på systemets side, mens Høyre står på pasientens side.

– Her er det snarere Høyre og Erna Solberg som er systemtro, det vil si tro overfor et system som favoriserer private, kommersielle klinikker på bekostning av de offentlige sykehusene. Dette systemet vil dessuten kreve et nytt offentlig byråkrati for å kunne kontrollere alle kravene og behandlingene fra de mange tilbyderne, påpeker Støre.

Peker på det offentlige ansvaret
– Hva er Aps oppskrift?

– Vi er ikke imot samarbeid med private, men vi mener det er et offentlig ansvar å vurdere hva, og hvor mye, som skal brukes på private tilbydere, svarer helsestatsråden, som legger til at Ap har et ambisiøst program for å gjøre gode offentlige sykehus enda bedre.

Han hevder at Høyres system vil svekke sykehusenes prioriteringsansvar:

– Kommersielle aktører uten avtale vil med Høyres opplegg få garantert en økonomisk tildeling fra sykehusbudsjettene, og vi løper dermed faren for overbehandling og for stort fokus på enkle og mindre alvorlige lidelser.

– Vi heier på gründerne
Støre deltok under debatten om Høyres forslag om fritt behandlingsvalg på DM Arena nylig, sammen med blant andre Høyres andre nestleder Bent Høie.

– Jeg merket meg at han ville ha differensierte egenandeler som virkemiddel for å få ned ventetidene.

Dette er Arbeiderpartiet imot, men på ett punkt sier Støre seg enig med Erna Solberg: At man bør heie på gründerne i helsevesenet. Han reagerer derfor på hennes uttalelse i talen om at Arbeiderpartiet ser på gründerne som grådighetens apostler.

– Å konstruere en motsetning mellom oss på dette, er unødvendig. Alle som besøker norske sykehus i dag, kan se nye metoder og utstyr, der mye er laget og utviklet av norske oppfinnere. Dem heier vi på, sier Jonas Gahr Støre til Dagens Medisin.

Han viser også til det nylig igangsatte HelseOmsorg21, der blant andre helseforskere i sykehusene, akademia og næringslivet skal komme sammen for å støtte nye ideer og gründere.

Powered by Labrador CMS