Morkaken kan si noe kvinnehjertet

Helse Sør-Øst trekker frem gynekolog Annetine Staff som månedens forsker. Hun skal nå undersøke om blodkarene til morkaken kan si noe om senere risiko for hjerte- og karproblemer hos kvinner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Når man undersøker blodforsyningen til morkaker etter svangerskap og fødsel, ser man at noen morkaker har fettavleiringer og tette blodkar.

– Vår hypotese er at kvinner som har slike tette blodkar til morkaken, også kan ha større risiko for hjerte- og karsykdommer senere i livet, forteller Annetine Staff, ifølge Helse Sør-Øst.

Staff er forskningsgruppeleder for Forskningssenter for fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Oslo universitetssykehus.

Morkake-undersøkelse som forebygging?
Hvis hypotesen viser seg å stemme, kan undersøkelsene av blodkarene til morkaken være en del av det forebyggende arbeidet mot hjerte- og karsykdommer hos kvinner som har født barn, ifølge Staff.

I så fall kan kvinner med økt risiko for hjerte- og karsykdom tilbys oppfølging og råd om kosthold og fysisk aktivitet, og få riktige medisiner hvis det er nødvendig.

Hvis en risiko avdekkes hos unge fertile kvinner etter et svangerskap med fettavleiring i blodkarene, er målet å utsette eller forebygge alvorlig hjerte- og karsykdom.

Samlet forskningsaktivitet
Annetine Staffs forskerkarriere startet etter at hun hadde spesialisert seg til gynekolog på Aker sykehus. Hun tok sin doktorgrad innen forskning på svangerskapsforgiftning med laboratoriearbeid ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.

Senere bygget hun opp og samlet forskningsaktivitet innen fødselshjelp og kvinnesykdommer med spesielt fokus på svangerskapsforgiftning og morkakesykdom.

Les mer hos Helse Sør-Øst

Powered by Labrador CMS