Reagerer på biobytte-uttalelser

Legemiddeltopp Karita Bekkemellem reagerer på Legemiddelverkets biobytte-uttalelser med overraskelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I artikkelen Biobytte opp til det enkelte land onsdag, uttalte medisinsk direktør Steinar Madsen at tidligere veiledning om biobytte fra det europeiske legemiddelkontoret EMA ikke har vært klar, men at det nå er slått fast at dette er et nasjonalt anliggende.

Madsen har rett i at et bytte anbefales å være et nasjonalt anliggende, men det har vært anbefalt lenge. Det er snarere litt overraskende at Legemiddelverket ikke har oppdaget dette før nå, sier administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI) til Dagens Medisin.

– Har ikke vært et tema her
Bekkemellem påpeker at en rekke europeiske land har laget nettopp nasjonale regler for å hindre utilsiktet automatisk bytte av biologiske legemidler.

Hun konstaterer at dette spørsmålet ikke har vært noe diskusjonstema her hjemme.

– I Norge har saken i større grad dreid seg om man bør kunne foreta et bytte mellom et biologisk og et biotilsvarende legemiddel på apoteknivå, og om automatisk økonomisk motivert bytte på sykehusene er greit, sier hun.

– Legen må avgjøre
Bekkemellem sier at legemiddelindustrien stiller seg bak introduksjon av biotilsvarende legemidler, men man mener at legen ut fra kliniske vurderinger i hvert enkelt tilfelle må bestemme om og når et bytte skal finne sted.

– EUs konsensusrapport understreker også at pasienten bør rådføre seg med sin lege og farmasøyt dersom det er spørsmål om bytte, sier Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS