Tapte sju millioner på dårlig planlegging

I mars tapte OUS sju millioner kroner fordi et nytt laboratoriesystem ikke ble testet godt nok før det ble tatt i bruk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Allerede for fire år siden ble laboratoriesystemet ved Avdeling for medisinsk genetikk ved Oslo Universitetssykehus (OUS) vurdert til å være for dårlig, og skulle skiftes ut.
- Nedsatt produksjon
Men å få det nye systemet på plass har tatt vesentlig lengre tid enn forutsatt.
Ifølge styret i OUS ble det nye systemet ikke testet godt nok før det ble tatt i bruk i desember i fjor, noe som skyldes ressursmangel hos de respektive leverandørene.
– Dette har medført at løsningen har store mangler og en for krevende logistikk, hvilket har medført nedsatt produksjon og lengre svartider på analyser, heter det i OUS-rapporteringen for mars, som skal legges frem i styremøtet ved sykehuset denne uken.
– Vi får tatt unna det som er av hasteprøver, men det tar lengre tid med andre prøver, sier avdelingsleder Dag Undlien ved avdeling for Medisinsk genetikk.
– Dyrt problem
Undlien har ikke oversikt over hvor store forsinkelsene av prøvesvarene har vært og er:
– Vi tar nå unna det som haster. Nå står vi midt oppi det, og vil kunne si noe mer når vi får løst dette, sier han.
Men problemet er dyrt for sykehuset, vedgår Undlien, som sier at dette er veldig frustrerende for de som jobber med det.
– Alle som har innført et system vil vite at det er krevende. Men problemet var større enn hva vi var forberedt på.
Sammensatt
Medisinsk genetikk har for øvrig litt lengre svartid enn de fleste andre laboratoriefagene, sier han.
Problemet er sammensatt, viser Undlien til.
– Noe av det skyldes mangel på IT-systemer. Genetikk er et fag det ikke fins hyllevarer for, og det må utvikling til som i dette tilfellet.
46 millioner mer i underskudd enn planlagt
– Det har også vært problemer med faktureringen, det ligger prøver i systemet som ikke er fakturert. Vi håper å få tatt dette inn, og det er mulig vi må ansette noen flere personer for å ta inn det vi har tapt, sier Undlien.
Etter mars har Oslo Universitetssykehus (OUS) 46 millioner kroner mer i underskudd enn budsjettert. Totalt er underskuddet på 124 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS