Ny kunnskap om arbeid ved psykose

Flere og andre faktorer enn det man har antatt, påvirker arbeidsdeltakelsen blant personer med psykoselidelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Arbeidsdeltakelsen blant personer med psykoselidelse er generelt lav til tross for at de fleste av dem ønsker å jobbe.
Psykolog Marte Tandberg har i doktoravhandlingen sin undersøkt hvor mange personer med psykoselidelse som jobber og hva som gjør at disse menneskene klarer å stå i arbeid.
En av to med førstegangspsykose
Hun fant andelen som var i jobb eller skole var høyere for personer med førstegangspsykose enn for dem med lengre sykdomsvarighet, henholdsvis på 49 prosent og 13 prosent.
Tidligere studier har ifølge pressemeldingen fra Universitetet i Oslo vist at negative symptomer som apati og tilbaketrekking, samt kognitive vansker som problemer med oppmerksomhet og hukommelse er knyttet til arbeidsfunksjon, spesielt for kroniske pasientgrupper.
Vedvarende oppmerksomhet
Hos personer med kortere sykdomsvarighet var det ingen sammenheng mellom negative symptomer, kognisjon og arbeidsdeltakelse, når målt i i tverrsnittstudier.
Imidlertid viste en oppfølgingsstudie at kognisjon i form av god vedvarende oppmerksomhet, har betydning for arbeidsstatus over tid for personer med førstegangspsykose.

Krever et bredere spekter
– Disse funnene kan tyde på at sammenhengen mellom kognisjon og arbeid ikke er like sterk som tidligere rapportert, i alle fall fra tverrsnittstudier. Alternativt har andre sykdomsrelaterte og/ eller ytre systemfaktorer som f.eks. sjenerøse velferdsordninger større betydning, spekulerer Tandberg, som disputerer 7. mai.
Hun mener funnene understreker betydningen av å undersøke et bredere spekter av potensielle faktorer som kan påvirke arbeidsfunksjon, og at fremtidig forskning bør undersøke hvordan sykdomsrelaterte og ytre systemfaktorer påvirker arbeidsstatus hos personer med psykoselidelse.

Powered by Labrador CMS