Ny kunnskap om arbeid ved psykose
Flere og andre faktorer enn det man har antatt, påvirker arbeidsdeltakelsen blant personer med psykoselidelse.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Arbeidsdeltakelsen blant personer med psykoselidelse er generelt lav til tross for at de fleste av dem ønsker å jobbe.
Psykolog Marte Tandberg har i doktoravhandlingen sin undersøkt hvor mange personer med psykoselidelse som jobber og hva som gjør at disse menneskene klarer å stå i arbeid.
En av to med førstegangspsykose
Hun fant andelen som var i jobb eller skole var høyere for personer med førstegangspsykose enn for dem med lengre sykdomsvarighet, henholdsvis på 49 prosent og 13 prosent.
Tidligere studier har ifølge pressemeldingen fra Universitetet i Oslo vist at negative symptomer som apati og tilbaketrekking, samt kognitive vansker som problemer med oppmerksomhet og hukommelse er knyttet til arbeidsfunksjon, spesielt for kroniske pasientgrupper.
Vedvarende oppmerksomhet
Hos personer med kortere sykdomsvarighet var det ingen sammenheng mellom negative symptomer, kognisjon og arbeidsdeltakelse, når målt i i tverrsnittstudier.
Imidlertid viste en oppfølgingsstudie at kognisjon i form av god vedvarende oppmerksomhet, har betydning for arbeidsstatus over tid for personer med førstegangspsykose.
Krever et bredere spekter
– Disse funnene kan tyde på at sammenhengen mellom kognisjon og arbeid ikke er like sterk som tidligere rapportert, i alle fall fra tverrsnittstudier. Alternativt har andre sykdomsrelaterte og/ eller ytre systemfaktorer som f.eks. sjenerøse velferdsordninger større betydning, spekulerer Tandberg, som disputerer 7. mai.
Hun mener funnene understreker betydningen av å undersøke et bredere spekter av potensielle faktorer som kan påvirke arbeidsfunksjon, og at fremtidig forskning bør undersøke hvordan sykdomsrelaterte og ytre systemfaktorer påvirker arbeidsstatus hos personer med psykoselidelse.
Kommentarer
Våre kommentarregler
Dagens Medisin henvender seg spesielt til leger, farmasøyter, sykepleiere og beslutningstakere i helsesektoren. Kommentarfunksjonen er derfor først og fremst beregnet på tilbakemeldinger fra disse gruppene.
Vi har valgt en anonym kommentarløsning slik at helsepersonell ikke skal vegre seg for å delta i debatten i saker hvor det kan være spesielt krevende å oppgi fullt navn og arbeidssted. Det betyr likevel ikke at anonyme kommentarer er akseptable i alle saker. Vi ber de som kommenterer om å reflektere over om man kan skrive med fullt navn. Det gjør debatten bedre – for alle.
Dagens Medisin forbeholder seg retten til å fjerne innlegg som vi finner upassende.
Upassende innlegg inkluderer usaklige innlegg som ikke dreier seg om saken det kommenteres på, som inneholder ufint språk og/eller beskyldninger. Vi sletter kommentarinnlegg som inneholder direkte reklame, eller lenker som ikke fremstår relevante for saken som diskuteres.
Dagens Medisin oppfordrer til en saklig og faglig diskusjon. God debatt!
Rapporter kommentar