- Tenk nytt om øyefaget!

Hvis det tenkes nytt på småsykehusnivå, kan høy produksjon gjennomføres med mindre byråkrati. Da kan flest mulig pasienter behandles for hver offentlige skattekrone.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dianosh Dinparvar, avtalespesialist i Askim
DET ER SVÆRT trist at man i vårt lille fagmiljø går løs på hverandre med svært sterke utsagn om manglende kompetanse og dedikasjon til faget blant avtalespesialister, slik vår gode kollega Hans J. Henschien tar til orde for.
Det er en betydelig ansamling av akademisk kompetanse og initiativrikdom blant øyeleger utenfor sykehusavdelingene. Sågar kan det hende at mangel på inspirasjon samt initiativløshet på sykehusene gjorde at talentfulle og kompetente øyeleger avsluttet sine sykehuskarrierer.
SAMFUNNSGEVINST. Utredning og behandling av pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) er noe mange av nåværende avtalespesialister har gjort før som sykehuspersonell. Retinaklinikken i Oslo er også et eksempel på at dette lar seg gjennomføre utenfor sykehus.
I tillegg tør jeg påstå at man vil spare storsamfunnet for betydelige beløp, ikke minst til syketransport, dersom man heller gir behandlingen nært pasientens hjemsted. Stort sett klarer man også å løse oppgaver med langt mindre personell og med lavere utgifter utenfor sykehusene.
Kataraktkirurgi er et eksempel på dette: Skattebetalerne sparer betydelige beløp ved at dette løses utenfor sykehusets vegger.
TENK NYTT! Man kan forstå bekymringen hos kolleger dersom stadige oppgaver fratas deres avdelinger og delegeres til små dog mer effektive enheter. Men tenker man på storsamfunnets beste, vil styrking av universitetsavdelinger samt flere prosedyrer utenfor små avdelinger være en vei å gå.
Alternativet er at man på småsykehusnivå tenker nytt og opprettholder en høyere produksjon med mindre byråkrati, slik at man får behandlet flest mulig pasienter for hver offentlig innsprøytet skattekrone.
INEFFEKTIVT. Det finnes utallige eksempler på dyre, ineffektive og overadministrerte avdelinger i Norge. Da er det enkelt for helsepersonell på slike steder å skylde på manglende bevilgninger fra helsemyndighetene.
Om man klarer å organisere driften på sykehusene slik at belønning for god innsats gjenspeiles i påskjønnelse på individnivå, kan dette bli en sterk pådriver for gode initiativ og gründervirksomhet også innenfor sykehusene.
Slik er det dessverre ikke i dag.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 07/2013

Powered by Labrador CMS