Skreddersydd kreftbehandling utfordrer diagnosesystemene

DM ARENA: - Fremtidens individualisert kreftbehandling gjør at hver pasient får sin egen sykdom, og vil utfordre diagnosesystemene, sier professor Kjetil Taskén.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Taskén, som er tilknyttet Bioteknologisenteret og Norsk senter for molekylærmedisin ved UiO/OUS, er en av foreleserne på DM Arena fagseminar om kreft og prioritering onsdag.
Evidensbasert medisin redefineres
Han viser til fremtidens kreftbehandling med skreddersydd behandling, og hvor molekylærmedisinen står sentralt. Kartleggingen av det menneskelig genom har bidratt til at vi i dag kan teste for 2000 ulike tilstander.
I fremtiden vil vi ifølge Taskén i enda større grad kunne si noe om hver enkelt persons risiko for å få en gitt sykdom, sårbarheten for å bli syk og respons på legemidler.
- Fremtidens kreftbehandling blir mer individualisert, og hver pasient får sin egen sykdom. Dette vil blant annet utfordre sykdomsbegrepet, klassifikasjon og diagnosesystemene, sier Taskén og legger til: Dette vil også føre til en redefinisjon av evidensbasert medisin, og det vil ikke lenger handle om å finne ut om en behandling har effekt, men om hvem som har effekt.
Onkologene raskt ute
Taskén bemerker at vi kan komme dit at vi kjenner alle sykdomsgener og kan diagnostisere feil ved disse, selv om det ikke finnes noen behandling.
- Vi vil ha muligheten til å iverksette forebyggende tiltak. Og endelig er det mulig å koble spesifikk diagnostikk med målstyrt og  individuell behandling. Her har onkologene vært tidlig ute, og på kreftområdet gjøres dette i dag, sier Taskén. 
Paneldebatt
På fagmøtet vil Hege Gjessing, Grethe Aasved og Henrik Lund komme med oppspill om debatten «Norsk kreftbehandling – hva nå?».
I panelet sitter Cecilie Daae i Helsedirektoratet, Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet, Bent Høie (H), leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien, Steinar Madsen i Legemiddelverket, Anne Lise Ryel i Kreftforeningen og Andreas Stensvold, leder av Norsk onkologisk forening.

Powered by Labrador CMS