Takker ja til Støres akuttinvitasjon

Norsk selskap for akuttmedisin takker ja til helseministerens invitasjon til samråd rundt situasjonen i akuttmottakene, men foreningen minner samtidig om at utfordringene er multifaktorielle.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den 4. april reagerte Norsk selskap for akuttmedisin (NORSEM) med et debattinnlegg på helseministerens svar i Stortingets spørretime. Dette førte til at Jonas Gahr Støre samme dag rykket ut med et tilsvar, der han blant annet inviterte til samråd med de toneangivende fagmiljøene, blant andre NORSEM.

Gjennom Dagens Medisin takker nå lederen ja til et samarbeid, som han håper kan bidra til å optimalisere norske akuttmottak.

– Jeg setter pris på helseministerens engasjement og vilje til samarbeid. Jeg tror vi alle genunint ønsker et best mulig akuttmottak. Utfordringene her er multifaktorielle, men vi ser at vi har et forbedringspotensiale med tanke på legenes kompetanse. Det må likevel poengteres at turnusleger også skal være i akuttmottaket, men de må få god veiledning der og da, sier Lars Petter Bjørnsen.

Les også: Hevder Støre gikk i blålys-fella

– Må tenke nytt
Bjørnsen poengterer at mottaksmedisinen krever kunnskap og ferdigheter i rask vurdering, prioritering, behandling og sortering av pasienter.

– Det vil kreve nytenking og fleksibilitet å utvikle et rammeverk for å sikre en slik kompetanse.

Han opplyser at Legeforeningen og Helsedirektoratet er positive til et kompetanseområde, mens andre land har valgt en egen spesialitet.

– På nåværende tidspunkt er det ikke avklart hvilken modell som best vil sikre legefaglig kompetanse innen akutt- og mottaksmedisin i Norge, sier han.

Les også: Turnusleger styrer akuttmottakene 

Håper debatten gir resultater
På vegne av NORSEM håper han derfor at debatten om akuttmottakene vil føre til økt samarbeid og informasjon mellom fagmiljøene og politikerne.

– Helseminister Støre har vist seg handlekraftig og dyktig tidligere, og NORSEM ønsker å bidra med faglig kunnskap for å bedre fremtidens akutt- og mottaksmedisin i Norge. Vi gleder oss til et fruktbart samarbeid, sier Bjørnsen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS