Alko-tiltak virket mot sin hensikt

Tiltaket rettet mot problemdrikkere for å redusere alkoholforbruket, virket mot sin hensikt. Personene i kontrollgruppen kom bedre ut enn dem som deltok i intervensjonsgruppen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette viser en nederlandsk studie som publisert i Journal of the American Board of Family Medicine i fjor høst, og som PsykNytt omtaler nå.

I artikkelen evaluerer forfatterne resultatene av tiltak som ble gjennomført ved 70 allmennlegepraksiser i Nederland.

Virket mot sin hensikt
712 pasienter ble inkludert i studien. Alle innfridde kriteriene i «The alcohol Use Disorder Identification (AUDIT)» for risikofull alkoholforbruk.

Det viser seg at vel en tredel (36 prosent) av pasientene i tiltaksgruppen hadde redusert alkoholinntaket sitt til lavrisiko-nivåer ved oppfølging etter to år. I kontrollgruppen, derimot, hadde nesten halvparten (47 prosent) av pasientene i kontrollgruppen hadde redusert sitt forbruk tilsvarende.

I begge gruppene hadde kvinner, eldre deltakere og ikke-røykere større sannsynlighet for å redusere alkoholinntaket sitt.

Ifølge forskerne virket tiltaket mot sin hensikt. Selv om en del av pasientene i tiltaksgruppen reduserte alkoholforbruket sitt, var andelen betydelig lavere sammenlignet med kontrollgruppen, som bare fikk en brosjyre i posten.

Satte inn tre tiltak
Intervensjonen besto av tre deler, ifølge PsykNytt: Tiltak rettet mot legene, mot praksisen og mot pasientene.

Tiltakene rettet mot legene omfattet retningslinjer for alkoholinntak og opplæring om risikofylt drikking. Mot praksisen besto tiltakene av tilbakemelding fra forskerne på pasientenes alkoholforbruk, informasjon om lokale behandlingstjenester for rusmisbruk og opplæring om tiltaket gjennomført av en profesjonell tilrettelegger.

Pasienttiltakene bestod av en plakat på venterommet, personlig tilbakemelding på alkoholforbruket til hver enkelt og brosjyrer om alkoholforbruk og risikofylt drikking.

Powered by Labrador CMS