Erstatter 15 radiologiløsninger med én

Helse Sør-Øst skal nå prøve ut én felles radiologiløsning som erstatter dagens 15 ulike systemer. Det betyr slutten på taxikjøring med røntgenbilder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I enkelte tilfeller har norske sykehus måttet frakte røntgenbilder i drosje fra ett sykehus til et annet fordi de digitale radiologiløsningene ikke «snakker sammen».
Nå planlegger Helse Sør-Øst et pilotprosjekt på én felles radiologiløsning for alle helseforetakene i det regionale helseforetaket (RHF), som vil bidra til slutten på drosjekjøring.
Pilotprosjekt
Direktør for ehelse og teknologi i Helse Sør-Øst RHF, Thomas Bagley, sier de er i ferd med å planlegge når alt er skal være oppe og gå ved samtlige sykehus.
– Det vil nok ta litt tid før alt er på plass i alle helseforetakene. Vi har nå valgt en løsning og skal legge frem en innføringsplan for styret i slutten av april. Etter det går vi i gang med pilotering og deretter implementeringen. Når vi ser resultatene av pilotprosjektet, som omfatter Sykehuset Innlandet, vet vi mer om hvor raskt vi kan gå frem med de andre sykehusene. Dette vil vite noe om i løpet av sommeren, sier Thomas Bagley til Dagens Medisin.
Løsning mellom sykehusene
Bagley forteller at det i tillegg til dette, også arbeides med å etablere en kommunikasjonsløsning for sending av røntgeninformasjon og bilder mellom sykehus, selv om de har ulike systemer.
– Planen er at denne løsningen skal innføres for alle sykehus i regionen i løpet av 2014.
Digital opprustning
Felles radiologiløsning er ett eksempel på Helse Sør-Øst sitt fornyingsprogram. Foruten ny radiologiløsning, er det definert fem andre program: klinisk dokumentasjon, laboratoriedatasystem, digital samhandling og virksomhetsstyring og økonomi.
Et fornyingsstyre, der alle helseforetaksdirektørene deltar, skal sikre best mulig prioritering og gjennomføring.
Et eget programkontor skal følge opp og koordinere gjenomføringen.
Nye stillinger
Nylig utlyste Helse Sør-Øst flere ledende, administrative stillinger til programkontoret.
– I hvilken grad kan dere risikere at det blir for topptungt rent administrativt?
– Jeg er ikke redd for at dette blir overadministrert. Dette er store prosjekter, og det er viktig med god kontroll for å sikre oppfølging og faglig forsvarlighet. I de operative prosjektene vil det være klar link mellom helseforetakene, og gjennomføringen blir veldig tydelig. Strengt tatt er det ingen særlig bemanningsøkning i avdelingen for ehelse og teknologi. Vi har gjort en del interne endringer og har utlyst stillinger på områder hvor vi trenger ytterligere kompetanse, svarer Bagley.

Powered by Labrador CMS