Vil gi psykologer henvisningsrett

Regjeringen foreslår å gi henvisningsrett til offentlig ansatte psykologer og psykologer med avtale.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Dette er et tiltak som vil komme pasientene til gode, samtidig som forslaget innebærer en forenkling og avbyråkratisering, sa helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre da han presenterte forslaget torsdag.
I dag er situasjonen at psykologer må kontakte lege for å hjelpe en pasient til behandling i spesialisthelsetjenesten. Nå skal deler av psykologstanden kunne henvise direkte uten å gå veien om en lege. Det melder Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).
- Mange pasienter opplever det som en belastning å måtte fortelle om sin psykiske lidelse til flere behandlere for å få nødvendig hjelp. I tillegg tar det tid å få legeavtale. Når psykologene får henvisningsrett, slipper pasientene denne belastningen, sier Støre.
Endringen vil gjelde psykologer som er offentlig ansatt eller som har en avtale med kommune eller regionalt helseforetak.
Selvfølgelige plass
– Det å gi psykologene henvisningsrett anerkjenner denne profesjonens selvfølgelige plass i psykisk helsevern i kommunene, sier Jonas Gahr Støre.
Kopi av henvisning og epikrise skal sendes fastlegen rutinemessig slik at denne holdes orientert, heter det i pressemeldingen fra HOD.
Flere psykologer
Departementet uttaler også et ønske om flere lavterskeltilbud innen psykisk helsevern, spesielt for moderate psykiske lidelser. HOD skriver videre at de vil rekruttere flere psykologer i faste stillinger i kommunene og bevilger 60 millioner kroner til dette i år.

Powered by Labrador CMS