Vil ikke ha hemmelige abirateron-avtaler

Produsenten av kreftmedisinen abirateron sliter med å få svenske landsting til å inngå hemmelige rabattavtaler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I Sverige har man, i likhet med i Norge, gått flere runder i prosessen med å avgjøre om kreftelegmidlet abirateron (Zytiga) skal inngå i behandlingsanbefalingene for svenske pasienter.
Sverige: - Ikke kostnadseffektivt
Som kjent bestemte Helsedirektoratet nylig at abirateron ikke skal inngå i norsk behandling. Som Dagens Medisin tidligere har skrevet, får de aller fleste norske pasienter som har behov for det, dette legemidlet på refusjon.
I Sverige, som i Norge, kom helsemyndighetene fram til at abirateron ikke er kostnadseffektivt sammenlignet med overlevelsesgevinsten, som i snitt er på fire måneder.
I desember inngikk den såkalte NLT-gruppen (Nya LäkemedelsTerapier) i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en avtale med produsenten av abirateron, Janssen, om at landstingene skulle få en hemmelig rabatt på legemidlet - samt at de skulle få pengene tilbake for hver pasient som ikke hadde effekt av medisinen.
Kun to landsting har til nå underskrevet avtalen.
Les mer: Sverige: Sier ja til ipilimumab mot prisavtale
Janssen hadde håpet at alle landstingene skulle skrive under på den hemmelige avtalen i januar. Men så langt har selskapet altså kun fått to underskrevne avtaler:
– Saker og ting tar lengre tid enn man tror. Dette er delvis en ny type avtale for landstingene og ta stilling til, sier Anna Käll, sjef for public affairs i Janssen i Sverige.
- Skriver ikke under med glede
Leder i landsstingsstyret i Östergötland, Marie Morell, sier de har skrevet under avtalen:
–  Men det er ikke med glede at vi gjør dette. Offentlighetsprinsippet er fundamentet for svensk helsevesen. Vi må kunne gjøre rede for våre utgifter. Samtidig vil vi ikke unndra medikamentet fra våre pasienter. Derfor bestemte vi i forrige uke å si ja til avtalen, sier Morell.
I Norge forsøkte produsenten av det omdiskuterte legemidlet ipilimmab seg med lignende avtaler overfor norske helsemyndigheter. Imidlertid sa helsedirektør Bjørn Guldvog tydelig fra om at han mislikte slike avtaler.
 
Ja til ipilimumab
Helsedirektoratet sa nylig nei til å innlemme ipilimumab i norske behandlingsanbefalinger. Men som kjent oppretter helseminister Jonas Gahr Støre nå et forskningsprosjekt som skal sikre at alle pasienter som har behov for, og som tåler medisinen, nå skal få den.

Powered by Labrador CMS