- Synd at ikke OUS-styret vil diskutere egen rolle

- Det er synd at OUS-styret ikke vil ta opp og diskutere sin egen rolle i forbindelse med omstilingen i Oslo Universitetssykehus, uttalte underdirektøren i Riksrevisjonen, som jobbet med omstillingsrapporten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Da Riksrevisjonen i november leverte rapporten om omstillingen i Oslo Universitetssykehus, la riksrevisor Jørgen Kosmo hovedansvaret for at omstillingen ikke har gått bra, på helseministeren og Helse Sør-Øst-toppene.
- Må diskutere egen rolle
Tirsdag ble Kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling om rapporten behandlet i Stortinget.
Beate Seim Midtlien, underdirektør i Riksrevisjonen, sa på Legeforeningens dialogkonferanse tirsdag at det er synd at styret i Oslo Universitetssykehus ikke vil diskutere egen rolle i omstillingen.
– Det er synd at ikke OUS-styret vil ha et styreseminar på dette, og at de ikke vil ta opp og diskutere sin egen rolle. Det er også synd at ikke styret i Helse Sør-Øst vil ta det opp heller, sa hun.
– Det er vanskelig å svare på hvorfor de ikke gjør dette. Det er mange agendaer her, sier Midtlien til Dagens Medisin.
– Vi kan ikke pålegge styret noen ting. Vi rapporterer til Stortinget, og det er Stortinget som må gå på Statsråden, som er konstitusjonell ansvarlig overfor Stortinget.
Noen konsekvenser har rapporten imidlertid fått, mener Midtlien:
– Det skjedde en del konkrete ting når det kommer til rapporten: Statsråden ble byttet ut og direktøren i Helse Sør-Øst byttet jobb.
– Hva bør Støre gjøre nå?
Riksrevisjonen skal ikke uttale seg om politikken og jeg skal være veldig forsiktig med å si hva statsråden bør gjøre. Det vi kan gjøre er å følge opp revisjonsobjektet vårt – og det er det egentlig statsrådens forvaltning som eier. Vi følger hele tiden med på hva han gjør, og har en egen oppfølgingsrapport og utvidet kontroll på hva som skjer med om stillingen i OUS. Det vil bli lagt fram en ny rapport til høsten, sier hun.
– Bør styret nå sette seg ned med rapporten?
– Hvis man skal lære noe er det lurt å diskutere noe i plenum, og kanskje gå inn i sin egen forståelse av rollen som styremedlem.
- Har studert rapporten
Peder Olsen, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, sier styret har hatt et uttrykt ønske om å forstå hva som har skjedd i omstillingsprosessen:
– Styret har studert rapporten meget nøye , og det har også ledelsen gjort, sier han.
– For øvrig har man hatt et styreseminar på dette, men det har ikke vært en styresak, sier Olsen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS