SØRGET FOR TEMPERATUR: Nestleder Ansgar Gabrielsen (fra høyre) og styreleder Per Anders Oksum i Helse Sør-Øst sørget for temperatur under torsdagens styremøtet. Adm. dir. Peder Kristian Olsen (t.v.) lanserte et komprosmiss. Foto: Kjell Arne Bakke

Gabrielsen vil ha en hånd på OUS-rattet

Nestleder Ansgar Gabrielsen foreslo at styret i Helse Sør-Øst må ha en aktiv rolle under idéfasen for det planlagte gigantprosjektet Campus Oslo, noe styrelederen motsatte seg i like sterke ordelag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Temperaturen under torsdagens styremøte steg betraktelig, da den tidligere helseministeren Ansgar Gabrielsen tok ordet etter at konserndirektør Atle Brynestad hadde redegjort for utviklingsplanen for Oslo universitetssykehus (OUS).

Styret støttet denne planen og mandatet for idéfasen, men før man kom så langt var det tilløp til et verbalt basketak mellom styrets nestleder og leder.

Vil ikke bli en passiv tilskuer
Utviklingsplanen ved OUS skal om ett år munne ut i et forslag om enten en todelt lokaliseringsløsning med en videreføring av dagens Ullevål og Rikshospitalet – eller som OUS-direktør Bjørn Erikstein har foreslått – å legge Ringveien i tunnel og samle sykehuset og universitetet i et nytt Campus Oslo.

Nestleder Ansgar Gabrielsen foreslo at én fra administrasjonen og en fra styret bør delta i arbeidet under idéfasen.

- Dette er det største som helseforetaket kommer til å ta tak i løpet av femti år. Som eierrepresentant må vi inn i dette, understreket han og tok også til orde for at styret burde besøke tre-fire byer i naboland som har gjort noe lignende.

Han påpekte at styret om ett år vil få en rapport på anslagsvis fem hundre sider på sitt bord, og han fryktet for hvordan dette ville gå dersom styret ikke var tett på prosessen.

- Da blir vi passive tilskuere, og det har jeg ikke tenkt å være, utbrøt han.

Styrelederen helt uenig
Styreleder Per Anders Oksum repliserte:

- Vi skal følge dette arbeidet tett, men jeg er veldig i mot at styret skal delta. Det er en underlig organisering.

Den nye administrerende direktøren, Peder Kristian Olsen, foreslo at styret kan få denne saken på sitt bord i et senere møte. En annen støttet intensjonen i det Gabrielsen sa, slik at styret ikke bare bedriver sandpåstrøing når den tiden kommer.

Styremedlem Bernadette Kumar foreslo at styret burde ha en egen gruppe som følger OUS-arbeidet tett, mens en annen tok til orde for en referansegruppe for arbeidet, der styret er representert.

Frykter å komme på ville veier
- Jeg er enig i at Peder og administrasjonen bør komme tilbake til styret med et forslag til hvordan vi gjør dette, men jeg vil ikke ha noen subgrupper. Da er vi på fullstendig ville veier, fremholdt Per Anders Oksum.

Styrelederen spurte hva slags signal som styret i så fall sender til styret ved OUS. Han minnet om den desentraliserte styrestrukturen i lys av at OUS-styret er et eget rettssubjekt. Etter hans mening er det uryddig å blande seg inn på denne måten med egne representanter i arbeidet.

- Etter min oppfatning er dette ikke ryddig. Da er vi ute og sykler. Selv ville jeg ikke likt å få et slikt innspill, dersom jeg hadde deltatt i et tilsvarende styre.

- Må finne en praktikabel vei
Gabrielsen understreket at han ikke vil forkludre ansvarslinjene, men han var opptatt av å finne en praktikabel vei.

- Vi er jo eier, far i huset.

Etter diskusjonen samlet styret seg om vedtaket, men saken vil på nytt bli tatt opp i styret. Neste styremøte er 25. april.

Powered by Labrador CMS