Prostatakreftforeningen krever lik behandling

Nestleder i Prostatakreftforeningen håper helseministeren holder løftet om lik behandling og sørger for at også prostatakreftpasienter får ny medisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tirsdag kveld offentliggjorde helseminister Jonas Gahr Støre på NRK at alle føflekkreftpasienter som har nytte av og som tåler ipilimumab, skal få det.
Det er bare få dager siden Helsedirektoratet sa nei til å denne kreftmedisinen og prostatakreftmedisinen Zytiga (abiraterone) som anbefalt behandling i nasjonale retniningslinjer.
Nå krever Prostatakreftforeningen (Profo) at helseministeren også sørger for at prostatakreftpasienter får den nye kreftmedisinen.
- Vi håper at helseministeren gjør som han har sagt tidligere, at alle skal få lik behandling. Det er ikke lik behandling hvis ikke prostatakreftpasientene også får tilgang til ny medisin, sier nestleder i Profo, Nils Petter Sjøholt, til Dagens Medisin.
Han viser til at flere pasienter som har fått abiraterone har levd i flere år og har kunnet gå tilbake til jobb.

- Vi vet at den virker, sier Sjøholt og legger til at de ikke har fått bedre forklaring på Helsedirektoratets avslag nylig enn at medisinen er for dyr.
- Hva gjør Profo nå i forhold til departementet?

- Vi har ikke kommet så langt ennå, men samarbeider også nært med Kreftforeningen i denne saken. Nå jobber vi med å få ut en pressemelding i kveld eller i morgen tidlig, sier Sjøholt.
Mens ipilimumab må finansieres av sykehusene, kan kreftpasienter søke om abiraterone på individuell refusjon, som dekkes over folketrygden.

Powered by Labrador CMS