– Må demokratisere teknologi-tilgangen

Den politiske oppgaven blir å demokratisere tilgangen til ny teknologi, slik at allmennheten får tilgang til teknologi som kan gjøre livet lettere, skriver den nye DM-bloggeren Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

NY DM-BLOGGER: – Målet må være at omsorgstjenestene kan bruke teknologien til å frigjøre kapasitet, og at den enkelte skal kunne ta del i de godene som ny teknologi kan medføre, mener den nye DM-bloggeren Lisbet Rugtvedt.

I sitt første blogginnlegg skriver Lisbet Rugtvedt at «Velferdsteknologien må gjøres tilgjengelig for alle». Generalsekretæren tar til orde for at stat og kommune gjennom et planmessig arbeid må etablere bedre systemer for utbredelse av velferdsteknologi.

– Målet må være at omsorgstjenestene kan bruke teknologien til å frigjøre kapasitet, og at den enkelte – uavhengig av teknologisk interesse, penger og kunnskaper – skal kunne ta del i de godene som ny teknologi kan medføre, skriver hun blant annet.

Hun understreker at velferdsteknologi ikke handler om å erstatte «varme hender», men om å forenkle hverdagen og frigjøre hender til de oppgavene som ikke kan løses verken digitalt eller mekanisk.

Vil nå ut til helsesektoren
– Hvorfor takket du ja til å bli DM-blogger?

– Dagens Medisin leses av svært mange som arbeider innen helsesektoren, helsepolitikk og organisasjonsliv. Dette er viktige målgrupper for oss i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Derfor er jeg glad for å få mulighetene til å blogge her, svarer Rugtvedt.

Hun forteller at Nasjonalforeningen for folkehelsen har hjerte- og karsykdom og demens som sine viktigste temaer.

– Vi er opptatt av å fremme god forebygging av alle de viktigste risikofaktorene som vi kjenner til, og vi er opptatt av at det må arbeides med forebygging gjennom hele livsløpet. Ikke minst er det store gevinster å hente i sterkere forebyggingsinnsats overfor eldre, sier hun til Dagens Medisin.

Ønsker å påvirke
Lisbet Rugtvedt står i spissen for en organisasjon som arbeider med politisk påvirkning og helseinformasjon.

– Vi har aktive lokallag over hele landet som tar et tak for å fremme helse og trivsel. Det gir en god miks. Etter mange år med politisk arbeid, er det veldig inspirerende å arbeide i en organisasjon som også forholder seg helt praktisk til å være med å skape et godt og helsefremmede samfunn, sier hun.

Bakgrunn fra politikken
Lisbet Rugtvedt har sin yrkesbakgrunn fra politikken. I det meste av sitt voksne liv har hun arbeidet politisk, først i SVs ungdomsorganisasjon, deretter i Oslo kommune, Stortinget og regjeringsapparatet. De siste seks åra før hun begynte i Nasjonalforeningen, var hun statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

– Der var jeg opptatt av et helhetlig syn på elever og læring. Uten god psykisk og fysisk helse, uten trygghet, fysisk aktivitet og godt kosthold, lærer ikke barn og ungdom det de trenger. Det er ingen motsetning mellom høye krav og forventninger til læring og å se på skolen som en viktig fellesarena også for å ivareta helse, mener hun.

– Hva er folkehelsearbeid for deg?

– Det handler om å tenke helhetlig og å sette helse inn i et samfunnsperspektiv. I Kunnskapsdepartementet lærte jeg mye om hvordan vi bygger gode systemer for å ivareta kvalitet i velferdstjenestene. Det kommer til nytte i arbeidet som vi gjør for å fremme bedre forhold for personer med demens og deres pårørende i kommunene, svarer hun.

Powered by Labrador CMS