Provosert av medisinavgjørelse

– Jeg er provosert over at Helsedirektoratet ikke velger å følge ekspertgruppens anbefaling, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, reagerer sterkt på Helsedirektoratets (Hdir) avgjørelse onsdag om ikke å ta inn to kostbare kreftmedisiner i nasjonale behandlingsanbefalinger. 

– Kreftforeningen er totalt uenig i avgjørelsen og provosert over at de ikke velger å følge ekspertgruppens anbefaling. Vi synes de har et for snevert syn på hva som er kostbar kreftbehandling, sier Anne Lise Ryel.

Provosert
Verken abiraterone (Zytiga)  eller ipilimumab (Yervoy)  tas  inn i norske behandlingsanbefalinger, har Helsedirektoratet nå bestemt.
Ekspertgruppen for nye kostbare medisiner kom i januar med en anbefaling om å ta inn medisinene, og Helsedirektoratet har altså ikke fulgt anbefalingen.

– Jeg er provosert over at de ikke velger å følge ekspertgruppens anbefaling og kun velger å legge økonomi til grunn for avgjørelsen om dette er en medisin som skal tilbys de som trenger den, sier Ryel.
Lykkes ikke i forhandlingene
– Kun seks prosent av landets legemiddelkostnader går til kreftbehandling, det er derfor et hån mot de som kjemper for livet at de ikke skal få den behandlingen som er mulig. Mer en hvert fjerde dødsfall her i landet skyldes kreft, sier hun.
Helsedirektør Bjørn Guldvog sa onsdag at de i flere uker har forhandlet med produsenten av ipilimumab, Bristol Myers Squibb (BMS) om prisen på medisinen, men at det ikke lykkes partene å bli enige.

– Disse legemidlene tilbys pasienter i andre nordiske land og vi synes det er for dårlig at vi ikke klarer å forhandle oss fram til en avtale med produsenten, sier Ryel.
– Kostnadsbildet knyttet til medisiner endrer seg hele tiden. Samtidig som det kommer nye dyre medisiner, er det også medisiner som blir billigere. Vi vil hele tiden ha fokus på det som har effekt og jobbe for at pasienten skal få rett behandling til tid. Hvis det overlates til helseforetakene å ta disse prioriteringene inn i sine budsjetter mener vi Helsedirektoratet ødelegger legitimiteten til handlingsprogrammene, sier Ryel.
Nå krever Ryel og Kreftforeningen at helseminister Jonas Gahr Støre tar grep:
Vil ha nasjonalt fond
– Støre må snarest sørge for at vi får et system hvor ikke hver enkelt helseforetaks økonomi avgjør om nye legemidler tas i bruk. Vi mener at det skal etableres et nasjonalt fond -  en nasjonal buffer - som kan brukes til finansiering av legemidler, sier Ryel.

Powered by Labrador CMS