Trenger ikke monitoreres

DM ARENA: Det er ikke indikasjon for monitorering av nye perorale antikoagulanter utenfor sykehus, viser professor Per Morten Sandset til.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

–  Behandling med nye perorale antikoagulantia behøver ikke monitoreres, sier  Per Morten Sandset, professor avdelingsoverlege ved hematologisk avdeling Ullevål, Oslo Universitetssykehus (OUS).
Sandset holdt sitt foredrag på Dagens Medisins fagseminar DM Arena onsdag ettermiddag. Han sa at det ikke er indikasjon for slik monitorering og at dette er godt dokumentert.

- Det kan imidlertid være aktuelt i noen tilfeller, sa han.
50 år
Antikoagulasjonsbehandling har i mer enn 50 år vært synonymt med heparin og warfarin Sandset har jobbet med Marevan i 30 år, og viste i sitt foredrag til at mer enn 90 000 pasienter i Norge bruker antikoagulasjonsbehandling.
Dette forårsaker minst 2-3000 klinisk relevante blødninger og er en direkte årsak til mellom 50 og 100 dødsfall.
Sandset ledet, sammen med forsker Per Olav Vandvik, arbeidsgruppen bak de nye nasjonale retningslinjene for antikoagulasjonsbehandling.
Vandvik er en av flere forelesere på DM Arena fagseminar på hjerte- og kar onsdag. Flere av foredragene handler om nye antikoagulanter og om risikovurderinger, og debatten har temaet «Hvordan kan helsetjenesten bli bedre til å forebygge hjerte- og karsykdom?»

Powered by Labrador CMS