Vil gjøre Norge til kreft-foregangsland

Helsedirektoratet løfter frem fem målområder i den nye kreftstrategien. Det første er å gjøre Norge til et foregangsland i kreftforebygging.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Vi vet hva som kan forebygge, men ikke hvordan, sier prosjektdirektør Stein Kaasa i Helsedirektoratet.
Forebygging skal blant annet skje ved å bidra til redusert tobakksbruk og bruk av alkohol, mer fysisk aktivitet og bedret kosthold.
Stein Kaasa la i dag frem hovedtrekkene i den nye nasjonale kreftstrategien på en kreftkonferanse på Stortinget. Konferansen arrangeres av stiftelsen Innen 48 timer, i samarbeid med Bent Høie (H), leder av helse- og omsorgskomiteen i Stortinget.
Skal øke overlevelsen
De andre målområdene for kreftstrategien er:
- sikre gode pasientforløp
- flere skal overleve kreft
- best mulig livskvalitet for kreftpasienter og pårørende
- sikre kvalitet og ressurser i kreftomsorgen
Når det gjelder målet å øke overlevelsen, sier Kaasa:
- Dette er ambisiøst, overlevelsesraten ved kreft har de siste årene økt fra 50 til 70 prosent.
Ikke realistisk i dag
Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen støtter opp om målområdene, men tror ikke det er mulig å oppnå bedre overlevelse uten å tilføre mer penger.
- Slik ståa er i dag, er ikke dette realistisk. Det er en stor ubalanse i hvor mye penger som brukes på kreftområdet og omfanget av kreft, og det må mer ressurser og penger til for å kunne oppnå målene, sier Ryel til Dagens Medisin.
Forslaget til kreftstrategi ble sendt på høring i fjor høst og møtte da massiv kritikk. Kreftstrategien skal overrekkes Helse- og omsorgsdepartementet 22. mars.

Powered by Labrador CMS